Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


[[Κατηγορία: Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]
[[Κατηγορία: Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]

[[ca:Unió de Centre Nacional Progressista]]
[[en:National Progressive Center Union]]

Έκδοση από την 22:12, 22 Νοεμβρίου 2011

Η Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου, (ΕΠΕΚ) ήταν ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1950 από τον Νικόλαο Πλαστήρα, υπό το οποίο και συντάχθηκε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Εμμ. Τσουδερού.

Η ΕΠΕΚ μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1950 και του 1951. Και στις δύο αυτές δεν πέτυχε πλειοψηφία προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πλην όμως, κατάφερε να συμμετάσχει στη κυβέρνηση που σχηματίσθηκε στις 15 Απριλίου του 1950 σε συνεργασία με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου και του Δημοκρατικού Κόμματος του Γ. Παπανδρέου υπό την προεδρία του Ν. Πλαστήρα.
Στις εκλογές του 1951 (Οκτώβριος) η ΕΠΕΚ μετείχε και πάλι σε συνεργασία με το Κόμμα των Φιλελευθέρων, επίσης υπό την προεδρία του Ν. Πλαστήρα, όπου και ανέλαβε κυβέρνηση διατηρούμενη μόνο ένα έτος,(1 Νοεμβρίου 1951 – 11 Οκτωβρίου 1952).

Μετά το θάνατο του Πλαστήρα (26 Ιουλίου 1953) επήλθε διάσπαση της ΕΠΕΚ, οι δε παραμείναντες παλαιότεροι πολιτευτές και οπαδοί εξέλεξαν διοικούσα επιτροπή υπό τον Σ. Παπαπολίτη, υπό τον οποίο και συμμετείχε στο συνασπισμό της Ένωσης Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές του 1961.

Πηγές

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Β΄(συμπλήρωμα), σελ.880.