Γκελεντζίκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Rezabot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Τροποποίηση: pl:Gelendżyk
Amirobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ko:겔렌지크
Γραμμή 46: Γραμμή 46:
[[ja:ゲレンジーク]]
[[ja:ゲレンジーク]]
[[kbd:Хъулъыжьый]]
[[kbd:Хъулъыжьый]]
[[ko:겔렌지크]]
[[nn:Gelendzjik]]
[[nn:Gelendzjik]]
[[no:Gelendzjik]]
[[no:Gelendzjik]]

Έκδοση από την 17:41, 18 Νοεμβρίου 2011

Θέα της οροσειράς Μαρκότχ από τον κόλπο του Γκελεντζίκ.

Το Γκελεντζίκ (ρωσικά:Геленджи́к) είναι ένα θέρετρο στο Κράι Κρασνοντάρ, στην Ρωσία, που βρίσκεται στον Κόλπο του Γκελεντζίκ στην Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ του Νοβορωσίσκ (31 χλμ νοτιοδυτικά) και του Τουαπσέ (93 χλμ νοτιοανατολικά). Ο δήμος του ευρύτερου Γκελεντζίκ εκτείνεται σε μήκος 102 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής και καλύπτει μια έκταση 122,754 εκταρίων (από τα οποία μόνο τα 1,926 εκτάρια αφορούν την έκταση της κύριας πόλης Γκελεντζίκ). Πληθυσμός : 50.012 , σύμφωνα με την απογραφή του 2002.


Στην αρχαιότητα, ο κόλπος του Γκελεντζίκ ήταν βάση για μια μικρή Ελληνική αποικία, που αναφέρονταν ως Τορικός στον Περίπλου του Ψευδο-Σκύλακα. Αν και άγνωστο για τις Ελληνιστικές πηγές, επανεμφανίζεται στις Ρωμαϊκές υπό την ονομασία Pagrae το 64 Π.Χ.[1] Η αποικία ξεκληρίστηκε από τους εισβολείς Ούννους, τους οποίους ακολούθησαν πολύ γρήγορα οι Ζυγοί. Κατά τον Μεσαίωνα, η ακτή είχε μια εμπορική σημασία για τους Γενουάτες Γκιζόλφι που ανέφεραν το παραθαλάσσιο χωριό ως Μαυρόλακα.

Πριν η Ρωσία να εξασφαλίσει την ακτή με την Συνθήκη της Ανδριανούπολης (1829), ένα ζωηρό δουλεμπόριο διεξάγονταν μεταξύ των κατοίκων των βουνών της περιοχής και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεδομένου ότι οι Κιρκάσιες καλλονές γινόταν αντικείμενο εμπορίου για χρυσό και άλλα εμπορεύματα πριν τις κλείσουν στα Τουρκικά σαράγια, ο χώρος της αγοράς έγινε γνωστός και ως "Γκελεντζίκ" (που σημαίνει κατά κυριολεξία "λευκές νύφες"). Το 1831, ένα από τα πρώτα φρούρια στην ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας ιδρύθηκε στο Γκελεντζίκ. Με το ξέσπασμα του Κριμαϊκού Πολέμου το φρούριο ανατινάχτηκε και εγκαταλείφθηκε, αλλά ξαναδημιουργήθηκε από τους Κοζάκους το 1864, με το πέρας των εχθροπραξιών μεταξύ των Ρώσων και των Κιρκασίων, και έγινε γνωστή ως Στάνιτσα του Γκελεντζίκ. Η πόλη του Γκελεντζίκ ενσωματώθηκε το 1915.

Στην διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου, το Γκελεντζίκ αναπτύχθηκε ως θέρετρο με ιαματικές πηγές ή spa. Διαθέτει αμμουδερές παραλίες, τρία θαλάσσια πάρκα, δύο γραμμές με τελεφερίκ, και δυό Ορθόδοξες εκκλησίες (από το 1909 και το 1913, αντίστοιχα). Τα προάστια του Γκελεντζίκ είναι γνωστά για μια σειρά από καταρράκτες, τους μεγαλιθικούς τάφους της νότιας Ρωσίας, δύο εξαιρετικά παλαιά άλση με πεύκη και γιουνίπερους, και έναν μονόλιθο που μοιάζει με ιστίο πλοίου που βρίσκεται 17 χλμ από το κέντρο της πόλης. Στο παραλιακό χωριό του Arkhipo-Osipovka, που υπάγεται διοικητικά στο Γκελεντζίκ, καταλήγει η απόληξη του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream. Μια ετήσια διεθνής επίδειξη υδροαεροπλοΐας γίνεται στο Γκελεντζίκ από το 1996.


Παραπομπές

  1. A tiny Greek settlement excavated in Gelendzhik has been identified by some researchers with Torikos. Pagrae was described as an eastern limit of the Bosporan Kingdom. The record of these settlements is so fragmentary that it's impossible to make sound conclusions. See: Онайко Н.А., Архаический Торик. Античный город на северо-востоке Понта. Moscow, 1980.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gelendzhik της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).