Τυμπάκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 2576422 από τον 85.74.28.65 (Συζήτηση χρήστη:85.74.28.65)
Harkoz (συζήτηση | συνεισφορές)
+κατ.Κωμοπόλεις του νομού Ηρακλείου, -κατ:χωριά του νομου Ηρακλείου
Γραμμή 46: Γραμμή 46:
{{Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου Τυμπακίου}}
{{Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου Τυμπακίου}}


{{DEFAULTSORT:Τυμπακι Ηρακλειου}}
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Ηρακλείου|Τυμπάκ]]
[[Κατηγορία:Δήμος Τυμπακίου|Τυμ]]
[[Κατηγορία:Κωμοπόλεις του νομού Ηρακλείου]]
[[Κατηγορία:Δήμος Τυμπακίου]]

Έκδοση από την 22:18, 15 Νοεμβρίου 2011

35°04′N 24°46′E / 35.067°N 24.767°E / 35.067; 24.767 Πρότυπο:Πόλη 1 Το Τυμπάκι είναι κωμόπολη στην επαρχία Πυργιωτίσσης, στη δυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσσαράς. Αποτελεί έδρα του ομώνυμο Δήμου και Δημοτικό διαμέρισμα με το ίδιο όνομα στο νομό Ηρακλείου, με 5.007 κατοίκους το 2001. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 65,5 χλμ. Κύριες ασχολίες είναι η ελαιοκομία και η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και ανθέων. Πολιούχος ναός είναι ο Άγιος Τίτος, ενώ υπάρχει και ναός του Αγίου Πνεύματος. Στις 25 Αυγούστου ο οικισμός πανηγυρίζει, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται η γεωργική Πρωτοχρονιά, με ομαδική έξοδο των κατοίκων στα περιβόλια που διημερεύουν. Στο Τυμπάκι βρίσκεται και ο οικισμός του Κόκκινου Πύργου. Στο Δήμο Τυμπακίου ανήκουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας.

Υποδομή

Έπειτα από τη δημιουργία καλλιεργειών πρωίμων κηπευτικών σε θερμοκήπια, ο πληθυσμός του Τυμπακίου αυξήθηκε. Στον οικισμό μεταξύ άλλων λειτουργούν ΚΕΠ, 3 νηπιαγωγεία, 3 Δημοτικά Σχολεία, περιφερειακό ιατρείο, Γυμνάσιο , Λύκειο, τράπεζες, αστυνομικός σταθμός, ΕΛΤΑ και πολιτιστικός σύλλογος. Αθλητικά δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδοσφαίρου με τον Α.Ο. Τυμπακίου, ο οποίος αγωνίζεται στην Α' κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου, καθώς επίσης και με την ποδοσφαιρική ομάδα Πυργιωτισσα η οποία συμμετέχει στη Β' κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου.

Δ.δ. Τυμπακίου

Το Δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί 5.312 κατοίκους, σύμφωνα με την πληθυσμιακή απογραφή του 2001. Οι οικισμοί που το συναποτελούν είναι:

  • το Τυμπάκι [ 5.007 ] , έδρα του Δημοτικού διαμερίσματος.
  • ο Κόκκινος Πύργος [ 305 ] ο οποίος υπάγεται στο Τυμπάκι από την εποχή που το τελευταίο ήταν κοινότητα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 10 μέτρων και σε απόσταση 2,5 χλμ. από το Τυμπάκι. Σήμερα είναι παραθαλάσσιος οικισμός και παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Στην ενορία του βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη.

Ιστορικά στοιχεία

Ονομασία

Το όνομα του οικισμού έχει άγνωστη προέλευση. Η εικασία ότι οφείλεται στη λέξη τύμβος, που πηγάζει από τη θεωρία ότι ο οικισμός ιδρύθηκε από κατοίκους του οικισμού Άγιος Ανδρέας, δεν ευσταθεί κατά το Στέργιο Σπανάκη. Άλλες πηγές[1]ασπάζονται όμως την εκδοχή αυτή. Ο Άγιος Ανδρέας στον Καστροφύλακα[2]αναφέρεται με 63 κατοίκους

Λοιπά ιστορικά στοιχεία

Στα παλαιότερα χρόνια το Τυμπάκι μαστιζόταν από την ελονοσία, σε αντίθεση με σήμερα, που το κλίμα είναι υγιεινό. Στη θέση του οικισμού Κόκκινος Πύργος παλαιότερα βρισκόταν ένας πύργος, κτισμένος με κοκκινόχωμα, εξ ου και η ονομασία του σημερινού οικισμού.

Βιβλιογραφία

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σημειώσεις

  1. e-city.gr, Τυμπάκι
  2. Καστροφύλακας, Κ 1583