Χεράτ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Η '''Αλεξάνδρεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην επαρχία της Αρείας, του ανατολικού Ιράν. Ι...
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Αλεξάνδρεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην επαρχία της Αρείας, του ανατολικού Ιράν.
Η '''Αλεξάνδρεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην επαρχία της Αρείας, του ανατολικού Ιράν.


Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 330 π.Χ., όταν επιστρέφοντας τάχιστα από την [[Βακτριανή]] επιτέθηκε στον σατράπη Σατιβαρζάνη και τον έτρεψε σε φυγή. Ο τελευταίος άφησε την έδρα του Αρτακόανα στο έλεος των Ελλήνων. Τότε ο Έλληνας βασιλιάς έκτισε δίπλα στην παλαιά περσική έδρα την νέα του πόλη Αλεξάνδρεια, πάνω στον ποταμό Ώχο ή Άρειο, στο καταλληλότερο σημείο της εκεί σχηματιζομένης κοιλάδας. Αργότερα η πόλη περιήλθε στην εξουσία του Σελεύκου που την επανίδρυσε με το νέο της όνομα '''Αντιόχεια'''. Νέοι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεία. Αργότερα κατά το 209 π.Χ. η Σελευκιδική στρατιά του Αντιόχου Γ΄ συνέτριψε σε [[Μάχη της Αρίας|μάχη]] κοντά στην πόλη τον στρατό του Ευθυδήμου. Στην συνέχεια οι Πάρθοι απέσπασαν την πόλη από τους [[Σελευκίδες]] το 167 π.Χ.
Ιδρύθηκε από τον '''[[Μέγας Αλέξανδρος|Μεγάλο Αλέξανδρο]]''' το 330 π.Χ., όταν επιστρέφοντας τάχιστα από την [[Βακτριανή]] επιτέθηκε στον σατράπη Σατιβαρζάνη και τον έτρεψε σε φυγή. Ο τελευταίος άφησε την έδρα του Αρτακόανα στο έλεος των Ελλήνων. Τότε ο Έλληνας βασιλιάς έκτισε δίπλα στην παλαιά περσική έδρα την νέα του πόλη Αλεξάνδρεια, πάνω στον ποταμό Ώχο ή Άρειο, στο καταλληλότερο σημείο της εκεί σχηματιζομένης κοιλάδας. Αργότερα η πόλη περιήλθε στην εξουσία του '''[[Σέλευκος Α' Νικάτωρ|Σελεύκου]]''' που την επανίδρυσε με το νέο της όνομα '''Αντιόχεια'''. Νέοι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεία. Αργότερα κατά το 209 π.Χ. η Σελευκιδική στρατιά του '''[[Αντίοχος Γ' ο Μέγας|Αντιόχου Γ΄]]''' συνέτριψε σε [[Μάχη της Αρίας|μάχη]] κοντά στην πόλη τον στρατό του [[Ευθύδημος Α΄ της Βακτρίας|Ευθυδήμου]]. Στην συνέχεια οι Πάρθοι απέσπασαν την πόλη από τους [[Σελευκίδες]] το 167 π.Χ.

Πρόκειται για την σημερινή πόλη [[Χεράτ]] του δυτικού [[Αφγανιστάν]], όπου υπάρχει ακόμη και σήμερα η ακρόπολη του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Qala Iktyaruddin) με πολλές τροποποιήσεις.


==Πηγές==
* Ιστορικά θέματα τεύχος 2
* Από την αγγλόφωνη wikipedia στο λήμμα Herat.

Έκδοση από την 07:58, 11 Νοεμβρίου 2011

Η Αλεξάνδρεια ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην επαρχία της Αρείας, του ανατολικού Ιράν.

Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 330 π.Χ., όταν επιστρέφοντας τάχιστα από την Βακτριανή επιτέθηκε στον σατράπη Σατιβαρζάνη και τον έτρεψε σε φυγή. Ο τελευταίος άφησε την έδρα του Αρτακόανα στο έλεος των Ελλήνων. Τότε ο Έλληνας βασιλιάς έκτισε δίπλα στην παλαιά περσική έδρα την νέα του πόλη Αλεξάνδρεια, πάνω στον ποταμό Ώχο ή Άρειο, στο καταλληλότερο σημείο της εκεί σχηματιζομένης κοιλάδας. Αργότερα η πόλη περιήλθε στην εξουσία του Σελεύκου που την επανίδρυσε με το νέο της όνομα Αντιόχεια. Νέοι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεία. Αργότερα κατά το 209 π.Χ. η Σελευκιδική στρατιά του Αντιόχου Γ΄ συνέτριψε σε μάχη κοντά στην πόλη τον στρατό του Ευθυδήμου. Στην συνέχεια οι Πάρθοι απέσπασαν την πόλη από τους Σελευκίδες το 167 π.Χ.

Πρόκειται για την σημερινή πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, όπου υπάρχει ακόμη και σήμερα η ακρόπολη του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Qala Iktyaruddin) με πολλές τροποποιήσεις.


Πηγές

  • Ιστορικά θέματα τεύχος 2
  • Από την αγγλόφωνη wikipedia στο λήμμα Herat.