Καζαμπλάνκα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Касабланка қаласы
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: nah:Casablanca
Γραμμή 65: Γραμμή 65:
[[mt:Casablanca]]
[[mt:Casablanca]]
[[mzn:کازابلانکا]]
[[mzn:کازابلانکا]]
[[nah:Casablanca]]
[[nl:Casablanca (stad)]]
[[nl:Casablanca (stad)]]
[[no:Casablanca]]
[[no:Casablanca]]

Έκδοση από την 03:50, 3 Νοεμβρίου 2011

Συντεταγμένες: 33°35′57″N 7°37′12″W / 33.5992°N 7.62°W / 33.5992; -7.62

Αρχείο:Casablanca and Hassan II Mosque.jpg
Άποψη της Καζαμπλάνκα και του μεγαλύτερου μουσουλμανικού τεμένους του κόσμου.

Η Καζαμπλάνκα (από ισπ.:casa blanca = λευκός οίκος, αραβ.:الدار البيضاء ad-Dār al-Bayḍā) είναι μία πόλη στο δυτικό Μαρόκο, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Κατοικείται από περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους (απογραφή Σεπτεμβρίου 2004). Η Καζαμπλάνκα είναι η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι του. Δικαίως αναφέρεται συχνά ως η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού τομέα βασίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Καζαμπλάνκα.

Είναι η κύρια βάση του Βασιλικού Μαροκινού Ναυτικού και αφετηρία των δύο κύριων σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας. Η Καζαμπλάνκα φιλοξενεί τα γραφεία των μεγαλύτερων βιομηχανιών του Μαρόκου αλλά και πολυεθνικών εταιριών. Η πόλη ιστορικά βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της χώρας, σύμφωνα με τις στατιστικές τις βιομηχανίας. Ο λιμένας της Καζαμπλάνκα θεωρείται ο μεγαλύτερος τεχνητός λιμένας στον κόσμο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο σε όλη τη Βόρεια Αφρική.

Η Καζαμπλάνκα ιδρύθηκε το 1515 από τους Πορτογάλους στη θέση της άλλοτε ακμάζουσας πόλης Αΰφα. Λόγω όμως της μεγάλης εχθρότητας και των συνεχών εξεγέρσεων των ιθαγενών κατοίκων η κατοχή της πόλης δεν ήταν συνεχής.
Το 1907 οι Γάλλοι επωφελούμενοι ενός ασήμαντου επεισοδίου πήραν την πόλη υπό την κατοχή τους και άρχισαν αμέσως έργα εκσυγχρονισμού, με συνέπεια ο πληθυσμός από το 1920 μέχρι το 1950 να υπερπενταπλασιαστεί.

Τα τελευταία χρόνια στη Καζαμπλάνκα αναγέρθηκε το μεγαλύτερο σε ύψος μουσουλμανικό τέμενος του κόσμου, έργο που ολοκληρώθηκε επί βασιλείας του Χασάν Β΄ και που σήμερα αποτελεί το καύχημα όλου του αραβικού κόσμου.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι