Μόδιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Μονάδες μέτρησης (με το HotCat)
μ μορφοποίηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|20|03|2011}}
{{πηγές|11|10|2011}}
Στη [[Λέσβος|Λέσβο]], όπου κατ' εξοχήν ανέκαθεν καλλιεργούνταν η [[ελιά]] και η οικονομία του νησιού κατά κύριο λόγο αναπτυσσόταν γύρω από την παραγωγή λαδιού και των παραγώγων, όπως [[σαπούνι]], [[πυρηνέλαιο]] κλπ., το '''μόδι''' ήταν μονάδα μέτρησης βάρους που χρησιμοποιόταν μόνο στον υπολογισμό του προς έκθλιψη [[ελαιόκαρπο|ελαιοκάρπου]] στα [[ελαιοτριβείο|ελαιοτριβεία]].
{{επιμέλεια}}

Στη Λέσβο όπου κατ' εξοχήν ανέκαθεν καλλιεργούνταν η ελιά και η οικονομία του νησιού κατά κύριο λόγο αναπτυσσόταν γύρω από την παραγωγή λαδιού και των παραγώγων, όπως σαπούνι, πυρηνέλαιο κλπ. το μόδι ήταν μονάδα μέτρησης βάρους που χρησιμοποιόταν μόνο στον υπολογισμό του προς έκθλιψη ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Ήταν ισοδύναμο με 500 οκάδες (1 οκά = 1280 γραμμάρια) δηλ. ένα μόδι ζύγιζε 640 κιλά ελαιοκάρπου. Αργότερα όταν στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως μονάδα βάρους το κιλό, συνέχισε να ορίζεται η παραγωγή σε μόδια, αλλά όχι πλέον στα 640 κιλά ανά μόδι, αλλά 500, καθιερώνοντας έτσι μία νέα μονάδα μέτρησης το κλόμοδο. Σήμερα έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο όρος μόδι, τείνει σχεδόν να εκλείψει, αφού πλέον τόσο η παραγωγή ελαιοκάρπου όσο και η απόδοση σε λάδι μετριέται σε κιλά.
Ήταν ισοδύναμο με 500 οκάδες (1 [[οκά]] = 1280 [[γραμμάριο|γραμμάρια]]) δηλαδή ένα μόδι ζύγιζε 640 κιλά ελαιοκάρπου. Αργότερα όταν στην [[Ελλάδα]] καθιερώθηκε ως μονάδα βάρους το [[κιλό]], συνέχισε να ορίζεται η παραγωγή σε μόδια, αλλά όχι πλέον στα 640 κιλά ανά μόδι, αλλά 500, καθιερώνοντας έτσι μία νέα μονάδα μέτρησης, το κλόμοδο.
[[Κατηγορία:Μονάδες μέτρησης]]

Σήμερα έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο όρος μόδι, τείνει σχεδόν να εκλείψει, αφού πλέον τόσο η παραγωγή ελαιοκάρπου όσο και η απόδοση σε λάδι μετριέται σε κιλά.
[[Κατηγορία:Μονάδες μάζας]]

Έκδοση από την 13:15, 11 Οκτωβρίου 2011

Στη Λέσβο, όπου κατ' εξοχήν ανέκαθεν καλλιεργούνταν η ελιά και η οικονομία του νησιού κατά κύριο λόγο αναπτυσσόταν γύρω από την παραγωγή λαδιού και των παραγώγων, όπως σαπούνι, πυρηνέλαιο κλπ., το μόδι ήταν μονάδα μέτρησης βάρους που χρησιμοποιόταν μόνο στον υπολογισμό του προς έκθλιψη ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία.

Ήταν ισοδύναμο με 500 οκάδες (1 οκά = 1280 γραμμάρια) δηλαδή ένα μόδι ζύγιζε 640 κιλά ελαιοκάρπου. Αργότερα όταν στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως μονάδα βάρους το κιλό, συνέχισε να ορίζεται η παραγωγή σε μόδια, αλλά όχι πλέον στα 640 κιλά ανά μόδι, αλλά 500, καθιερώνοντας έτσι μία νέα μονάδα μέτρησης, το κλόμοδο.

Σήμερα έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο όρος μόδι, τείνει σχεδόν να εκλείψει, αφού πλέον τόσο η παραγωγή ελαιοκάρπου όσο και η απόδοση σε λάδι μετριέται σε κιλά.