Χριστάδελφοι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Αφαίρεση: ml:ക്രിസ്ടടെൾഫിയൻ
Sotirists (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 9: Γραμμή 9:


== Διδαχή ==
== Διδαχή ==
Οι Χριστάδελφοι πιστεύουν ότι η [[Αγία Γραφή]] είναι ο [[Λόγος του Θεού]] και ότι αποτελεί το μοναδικό αποκαλυμμένο μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους. Τα οράματα και οι αποκαλύψεις πλην των όσων αναφέρονται στις σελίδες της [[Αγία Γραφή|Βίβλου]] απορρίπτονται.Σύμφωνα με τους Χριστάδελφους για να σωθεί κανείς θα πρέπει απαραίτητα να έχει κάποια γνώση της [[Αγίας Γραφής]] και να πιστεύει στον Κύριο Ιησού Χριστό,να μετανοήσει για τις αμαρτίες του και να βαπτιστεί στο νερό. Οι Χριστάδελφοι ανήκουν στις ειρηνιστικές θρησκευτικές κοινότητες(αρνούνται να λάβουν όπλο, κάθε μέλος είναι [[Αντιρρησίας συνείδησης]] και υπηρετούν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, την θανατική ποινή, κλπ.). Οι χριστάδελφοι απορρίπτουν το δόγμα περί [[Αγία Τριάδα|Αγίας Τριάδος]] διότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις της, η Τριάδα υποβαθμίζει το έργο του [[Χριστός|Χριστού]] αρνούμενη τόσο το ανθρώπινο όσο και την πραγματικότητα του θανάτου του, επίσης αρνείται την ύπαρξη του [[Διάβολος|Διαβόλου]], «η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τον «διάβολο» ως σύμβολο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης, γι' αυτό και απορρίπτουμε τη δοξασία μιας υπερφυσικής οντότητας που σκοπός της είναι να μας βάζει σε πειρασμό»<ref>(κατα Μάρκον 8:31-33)</ref>. αναφέρει η ιστοσελίδα των Χριστάδελφων. Τέλος αρνείται την αθανασία της ψυχής και την [[κόλαση]].
Οι Χριστάδελφοι πιστεύουν ότι η [[Αγία Γραφή]] είναι ο [[Λόγος του Θεού]] και ότι αποτελεί το μοναδικό αποκαλυμμένο μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους. Τα οράματα και οι αποκαλύψεις πλην των όσων αναφέρονται στις σελίδες της [[Αγία Γραφή|Βίβλου]] απορρίπτονται.Σύμφωνα με τους Χριστάδελφους για να σωθεί κανείς θα πρέπει απαραίτητα να έχει κάποια γνώση της [[Αγίας Γραφής]] και να πιστεύει στον Κύριο Ιησού Χριστό,να μετανοήσει για τις αμαρτίες του και να βαπτιστεί στο νερό. Οι Χριστάδελφοι ανήκουν στις ειρηνιστικές θρησκευτικές κοινότητες κάθε μέλος είναι [[Αντιρρησίας συνείδησης]]. Οι χριστάδελφοι απορρίπτουν το δόγμα περί [[Αγία Τριάδα|Αγίας Τριάδος]] διότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις της, η Τριάδα υποβαθμίζει το έργο του [[Χριστός|Χριστού]] αρνούμενη τόσο το ανθρώπινο όσο και την πραγματικότητα του θανάτου του, επίσης αρνείται την ύπαρξη του [[Διάβολος|Διαβόλου]], «η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τον «διάβολο» ως σύμβολο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης, γι' αυτό και απορρίπτουμε τη δοξασία μιας υπερφυσικής οντότητας που σκοπός της είναι να μας βάζει σε πειρασμό»<ref>(κατα Μάρκον 8:31-33)</ref>. αναφέρει η ιστοσελίδα των Χριστάδελφων. Τέλος αρνείται την αθανασία της ψυχής και την [[κόλαση]].


== Για περισσότερη Μελέτη ==
== Για περισσότερη Μελέτη ==

Έκδοση από την 14:55, 8 Οκτωβρίου 2011

Αίθουσα Χριστάδελφων στην Αγγλία

Οι Χριστάδελφοι που σημαίνει «Αδελφοί εν Χριστώ» είναι μια χριστιανική κοινότητα που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα. Το όνομα επινοήθηκε από τον Άγγλο γιατρό John Thomas (1805 - 1871), ο οποίος ήταν o ιδρυτής της κοινότητας. Η χριστιανική κοινότητα αυτή ανήκει στις αντί-Τριαδικές Χριστιανικές κοινότητες,δηλαδή δεν δέχεται το δόγμα περί Αγίας Τριάδος[1]. Στην Ελλάδα υπήρχε εκκλησία εν Χριστώ Αδελφών στα Βάγια Θηβών, με γραμματέα τον Χριστάδελφο Περικλή Τσέλλο και μικρό αριθμό οπαδών στην Αθήνα.Χριστάδελφοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Ιστορία

Η Εκκλησία των Χριστάδελφων έχει την αφετηρία της στη δεκαετία του 1830, όταν ο γιατρός Ιωάννης Τόμας, εξέδωσε το περιοδικό Herald of the Kingdom (Αγγελιοφόρος της Βασιλείας), στην οποία εξέθετε τη διδασκαλία του σχετικά με την ανάσταση και τη Βασιλεία του Θεού. Στη Βρετανία ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ρόμπερτς συνέχισε το ίδιο έργο εκδίδοντας το περιοδικό Ambassador of the Coming Age (Πρεσβευτής της Επερχόμενης Εποχής). Οι Τόμας και Ρόμπερτς δεν επικαλέστηκαν κανένα όραμα ή προσωπική αποκάλυψη – απλώς προσπάθησαν να είναι αξιόπιστοι μελετητές της Αγίας Γραφής. Οι Χριστάδελφοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο του 1861 έτσι υποχρεώθηκαν να παρουσιαστούν στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α. Και καταχωρήθηκαν με την ονομασία Αδελφοί εν Χριστώ ή Χριστάδελφοι. Η ονομασία αυτή υιοθετήθηκε από όλες τις Εκκλησίες των Χρισταδέλφων.

Διδαχή

Οι Χριστάδελφοι πιστεύουν ότι η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού και ότι αποτελεί το μοναδικό αποκαλυμμένο μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους. Τα οράματα και οι αποκαλύψεις πλην των όσων αναφέρονται στις σελίδες της Βίβλου απορρίπτονται.Σύμφωνα με τους Χριστάδελφους για να σωθεί κανείς θα πρέπει απαραίτητα να έχει κάποια γνώση της Αγίας Γραφής και να πιστεύει στον Κύριο Ιησού Χριστό,να μετανοήσει για τις αμαρτίες του και να βαπτιστεί στο νερό. Οι Χριστάδελφοι ανήκουν στις ειρηνιστικές θρησκευτικές κοινότητες κάθε μέλος είναι Αντιρρησίας συνείδησης. Οι χριστάδελφοι απορρίπτουν το δόγμα περί Αγίας Τριάδος διότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις της, η Τριάδα υποβαθμίζει το έργο του Χριστού αρνούμενη τόσο το ανθρώπινο όσο και την πραγματικότητα του θανάτου του, επίσης αρνείται την ύπαρξη του Διαβόλου, «η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τον «διάβολο» ως σύμβολο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης, γι' αυτό και απορρίπτουμε τη δοξασία μιας υπερφυσικής οντότητας που σκοπός της είναι να μας βάζει σε πειρασμό»[2]. αναφέρει η ιστοσελίδα των Χριστάδελφων. Τέλος αρνείται την αθανασία της ψυχής και την κόλαση.

Για περισσότερη Μελέτη

  1. John Thomas, M.D., Elpis Israel, 14th Edition Revised, The Christadelphian 1958
  2. Robert Roberts, Christendom Astray, 1951.
  3. Harry Tennant, The Christadelphians: What they believe and preach, 1986


Ιστοσελίδες

Παραπομπές

  1. Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ο Θεός αλλά ο Υιός του Θεού. (προς Ρωμαίους 1:3-4)
  2. (κατα Μάρκον 8:31-33)