Τσιτσέν Ιτζά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: te:చిచేన్ ఇట్జా Τροποποίηση: mr:चिचेन इत्सा
Γραμμή 28: Γραμμή 28:


[[Κατηγορία:Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς]]
[[Κατηγορία:Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς]]
[[Κατηγορία:Μεξικό]]
[[Κατηγορία:Αρχαιολογικοί τόποι στο Μεξικό]]


[[ar:تشيتشن إيتزا]]
[[ar:تشيتشن إيتزا]]

Έκδοση από την 21:16, 7 Οκτωβρίου 2011

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Αρχαιολογικός τόπος: Προϊσπανική Πόλη της Τσίτσεν Ίτζα
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Αρχείο:Chichen-Itza El Castillo.jpg
Χάρτης
Χώρα μέλοςΜεξικό Μεξικό
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαi, ii, iii
Ταυτότητα483
ΠεριοχήΛατινική Αμερική και Καραϊβική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1988 (12η συνεδρίαση)


Συντεταγμένες: 20°40′58″N 88°34′09″W / 20.68278°N 88.56917°W / 20.68278; -88.56917

Το Τσίτσεν Ίτζα (Chichen Itza, προφορά IPA: [ˈtʃi.tʃɛn.ˈit.sɑ] [1]) (από την γλώσσα των Μάγια: "στο στόμα του φρεατίου του Ίτσα") είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και που βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό.

Το Τσίτσεν Ίτζα ήταν σημαντικό περιφερειακό κέντρο στα βόρεια πεδινά των Μάγια από την Ύστερη Κλασική μέσω της Ύστερης Κλασικής και εώς τα αρχικά στάδια της Πρόωρης Μετακλασικής περιόδου. Η περιοχή εκθέτει ένα πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, από αυτέ που καλούνται "Μεξικανικές" και ενθυμίζουν της μορφές που βλέπουμε στο κεντρικό Μεξικό στο ύφος Puuc των Μάγια των βόρειων πεδινών. Η παρουσία κεντρικών μεξικανικών μορφών θεωρούνταν κάποτε ως αντιπροσωπευτική της άμεσης μετανάστευσης ή ακόμα και της κατάκτησης από το κεντρικό Μεξικό, αλλά οι περισσότερες σύγχρονες ερμηνείες βλέπουν την παρουσία αυτών των μη-Μάγια μορφών περισσότερο ως αποτέλεσμα της πολιτιστικής διάχυσης.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία πυρκαγιάς σε διάφορες σημαντικές δομές και αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, υποδεικνύουν ότι η κατάρρευση της Τσίτσεν Ίτζα ήταν βίαιη. Μετά από την πτώση της ηγεμονίας του Τσίτσεν Ίτζα, η περιφερειακή δύναμη του Γιουκατάν μετατοπίστηκε σε ένα νέο κέντρο στο Μαγιαπάν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ανθρωπολογική Ένωση, τα ερείπια του Τσίτσεν Ίτζα είναι ομοσπονδιακή ιδιοκτησία, και η διαχείριση της περιοχής ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Instituto Nacional de Antropologνa e Historia, INAH) του Μεξικού. Το έδαφος κάτω από τα μνημεία, εντούτοις, ανήκει στην οικογένεια Barbachano. [2]

Παραπομπές και σημειώσεις

  1. Δείτε inogolo: pronunciation of Chichen Itza.
  2. American Anthropological Society. With regard to ownership of Chichen and other sites of patrimony, see Lisa Breglia, Monumental Ambivalence: The Politics of Heritage (Austin, Texas: University of Texas Press, 2005), specifically Chapter 3, "Chichen Itza, a Century of Privatization".