Αλέξανδρος Σπαής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Fks (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Fks (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Αλέξανδρος Γ Σπαής 2.jpg|thumb|250px|Ο καθηγητής Αλ. Γ. Σπαής κατά την εκλογή του ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (1976)]]
[[Αρχείο:Αλέξανδρος Γ Σπαής 2.jpg|thumb|200px|Ο καθηγητής Αλ. Γ. Σπαής κατά την εκλογή του ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (1976)]]


Ο '''Αλέξανδρος Γ. Σπαής''' υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής παθολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]].
Ο '''Αλέξανδρος Γ. Σπαής''' υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής παθολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]].

Έκδοση από την 14:40, 2 Οκτωβρίου 2011

Ο καθηγητής Αλ. Γ. Σπαής κατά την εκλογή του ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (1976)

Ο Αλέξανδρος Γ. Σπαής υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής παθολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στο Λευκαδίτι Δωρίδας του Νομού Φωκίδας στις 28 Μαΐου 1918. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Cureghem των Βρυξελλών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1943 με το πτυχίο του διδάκτορος της Κτηνιατρικής. Επανερχόμενος στην Ελλάδα, και αφού υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό ως έφεδρος ανθυποκτηνίατρος, διορίστηκε επιμελητής της έδρας της Κλινικής και Γενικής Παθολογίας στη νεοσύστατη (1950) Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 1953. Το έτος 1956 αναγορεύτηκε Υφηγητής και το 1958 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της ως άνω έδρας. Το 1986, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, με πλούσιο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ερευνητικό του έργο, όπως άλλωστε και η διδασκαλεία του, αφορούν στην παθολογία όλων σχεδόν των ειδών κατοικιδίων ζώων, τα ιπποειδή και τα μηρυκαστικά. Οι έρευνες του περιελάμβαναν ευρεία κλίμακα νοσημάτων: λοιμωδών, μεταβολικών, στερητικών και τοξικώσεις. Τονίζεται ιδιαιτέρως έρευνα σχετικώς με τη λοιμώδη αναιμία των ιπποειδών που οφείλεται σε ρετροϊό ανάλογο με εκείνο του AIDS που επέτρεψε την εντόπισή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Επίσης ασχολήθηκε με μεταβολικά νοσήματα σε σχέση με τα δομικά στοιχεία ασβέστιο, φώσφορο, θείο και κυρίως με τα ιχνοστοιχεία χαλκό, μολυβδαίνιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο. Λόγω της έρευνάς του στα ιχνοστοιχεία ορίστηκε μέλος της πρώτης επιτροπής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη Ζωική Παραγωγή. Οι σχετικές εργασίες του αναφέρονται βιβλιογραφικά διεθνώς τόσο σε ξένα συγγράμματα όσο και σε σχετικές ερευνητικές εργασίες με 131 αναφορές στο Citation index.

Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, όπως τα παράσημα Chevalier de l’Ordre National du Mérite de la République Française και Officier de l’Ordre du Mérite Agricole de la République Française, ενώ το 1976 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας.


Εξωτερικοί συνδέσμοι

Πηγή

Βιογραφικό σημείωμα για την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Σπαή στην Ακαδημία