Πεάντα της Μερκίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Τροποποίηση: nl:Peada
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Peada od Mercije
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
[[no:Peada av Mercia]]
[[no:Peada av Mercia]]
[[ru:Педа (король Мерсии)]]
[[ru:Педа (король Мерсии)]]
[[sh:Peada od Mercije]]

Έκδοση από την 11:14, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Πεάντα της Μερκίας ήταν βασιλιάς της Μερκίας (655 - 656), γιος και διάδοχος του βασιλιά της Μερκίας, Πέντα.

Ο πατέρας του τον είχε ορίσει συμβασιλέα από το 653. Περιγράφεται από τον Βέδα ως λαμπρός νέος εξαιρετικού χαρακτήρα. Ήθελε να παντρευτεί την Άλχφλεντ, κόρη του βασιλιά της Νορθουμπρίας, Όσουι, αδελφού του βασιλιά Όσβαλντ, αλλά ο πατέρας της ζήτησε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό να βαπτιστεί χριστιανός, κάτι που έκανε τον Πεάντα να συμφωνήσει. Ενθουσιάστηκε ακούγοντας το χριστιανικό κήρυγμα για την ουράνια βασιλεία και την αιώνια σωτηρία της ψυχής και χρίστηκε χριστιανός από τον γιο του βασιλιά Όσουι, Άλντφριθ, που ήταν συγγενής του, αφού είχε παντρευτεί την αδελφή του, Κινεμπούργκα. Βαπτίστηκαν, αυτός, όλοι οι ευγενείς και η συνοδεία του από τον επίσκοπο Φίναν του Λίντισφαρν. Προσέλαβε 4 ιερείς, προκειμένου να προσηλυτίσουν το λαό της Μερκίας στον χριστιανισμό. Ολόκληρη η αριστοκρατία αποκήρυξε την ειδωλολατρία και δέχτηκαν να βαπτιστούν χριστιανοί.

Στις 15 Νοεμβρίου του 655, ο Οσουί νίκησε και σκότωσε στη μάχη του Βίνβεντ τον πατέρα του, Πέντα, επιτρέποντας στον Πεάντα να γίνει βασιλιάς στη νότια Μερκία. Εκείνη την εποχή η Μερκία ήταν διαιρεμένη στα δύο από τον ποταμό Τρεντ, με τη βόρεια να αποτελείται από 7.000 οικογένειες, ενώ η νότια από 5.000. Αμέσως άρχισε την κατασκευή μεγάλου μοναστηριού αφιερωμένο στον άγιο Πέτρο, βαθιά θρησκευόμενος προσπάθησε με όλα τα μέσα να καθιερώσει τον χριστιανισμό σε όλους τους κατοίκους της Μερκίας.

Πέθανε πρόωρα την άνοιξη του επόμενου χρόνου (656). Κατά τον Βέδα δηλητηριάστηκε από την σύζυγό του.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peada of Mercia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).