Χωρητικότητα πλοίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ robot Adding: sv
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Χωρητικότητα''' (tonnage, capacity) είναι ένας από τους σημαντικότερους όρους στη [[Ναυτιλία]].

Με αυτή αποδίδονται οι πραγματικές διαστάσεις του πλοίου και διακρίνεται σε '''ολική''', σε '''καθαρά''' (τη συνολική μεταφορική ικανότητα σε '''όγκο''') και σε '''φορτίου''' (τη συνολική μεταφορική ικανότητα φορτίου σε '''βάρος''').


'''Ολική''' χωρητικότητα ('''gross''' register tonnage): Είναι ο συνολικός όγκος σε [[κόρος|κόρους]] '''όλων''' των μόνιμα σκεπαστών και κλειστών χώρων του πλοίου που βρίσκονται είτε κάτω από το ανώτατο κατάστρωμα είτε πάνω από αυτό. Έτσι προκύπτει η συνολική σε όγκο διάσταση του πλοίου η οποία είναι και η επίσημα καταχωρούμενη στα Νηολόγια για κάθε πλοίο εξ ου και η ονομασία "χωρητικότητα νηολογίου" (registered tonnage).


'''Καθαρά''' χωρητικότητα ('''net''' register tonnage): Είναι ο συνολικός όγκος σε κόρους που μένει αν από τη παραπάνω '''ολική''' αφαιρεθεί ο όγκος ορισμένων χώρων του πλοίου (σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις) που δεν προσφέρονται προς εκμετάλλευση (είτε μεταφοράς επιβατών, είτε φορτίου) πχ οι χώροι μηχ/σίου, δεξαμενών και αποθηκών εφοδίων, χώροι ενδιαίτησης πληρώματος, Γέφυρα κλπ. Έτσι με τη '''καθαρά''' προσδιορίζεται η πλήρης μεταφορική ικανότητα του πλοίου σε '''όγκο''' δηλ. κόρους.


'''Φορτίου''' χωρητικότητα (loading or carrying capacity): Υπολογίζεται σε τόννους "[[νεκρό βάρος|νεκρού βάρους]]" ('''dead''' weight tonnage - dwt). Είναι διάφορη των παραπάνω αφού υπολογίζεται σε '''βάρος''', σε τόνους των 2.240 [[λίβρα|λιβρών]]. Η χωρητικότητα αυτή προσδιορίζει το μέγιστο συνολικό βάρος που μπορεί να μεταφέρει ασφαλώς το πλοίο σε φορτίο, εφόδια κ.ά. εφόσον διατηρεί το βύθισμα (γραμμή φόρτωσης) που προβλέπεται από ισχύοντες κανονισμούς. Από το συνολικό αυτό βάρος αν αφαιρεθεί το βάρος καυσίμων, εφοδίων (ύδατος, τροφίμων, κλπ) και έρματος προκύπτει το πραγματικό βάρος που μένει για το φορτίο δηλ. η πραγματική σε '''φορτίο''' μεταφορική ικανότητα του πλοίου.


Εκτός των παραπάνω κύριων διακρίσεων της χωρητικότητας, στη πράξη υφίστανται ακόμη:

α) Χωρητικότητα φορτίου σε "κυβικά πόδια" (cubic capacity): Αφορά κυρίως χωρητικότητα για χύδην (χύμα) φορτία και υπολογίζεται χωριστά για σιτηρά ή άλλο χύμα φορτίο και χωριστά για φορτία σε δέματα (bale capacity) αφού διαφορετικός ο όγκος στη πρώτη με εκείνο της δεύτερης.
Αυτές οι χωρητικότητες αποτελούν και τη κατά περίπτωση '''ναυλώσιμη'''
χωρητικότητα (freight tonnage).

β) "Χωρητικότητα Παναμά" (Panama canal tonnage - PST): Όρος στη [[Διώρυγα Παναμά]] με τον οποίο προσδιορίζονται τα τέλη (δικαιώμα) διέλευσης.

γ) "Χωρητικότητα Σουέζ" (Suez canal tonnage - SCT): Όρος στη [[Διώρυγα Σουέζ]] με τον οποίο προσδιορίζονται τα διόδια. (Οι κόροι καθ. χωρητ. Χ 23% περίπου!).

δ) "Χωρητικότητα συνολική" κράτους: Το άθροισμα της "ολικής" συνήθως χωρητικότητας όλων των πλοίων που φέρουν τη σημαία ενός κράτους. Κατ΄ επέκταση ακολουθούν και άλλοι φορείς όπως Ε.Ε., [[Νηογνώμονες]] κ.ά.


[[Κατηγορία: Ναυτιλία]]

[[da:Plimsoll-mærke]]
[[de:Schiffsmaße]]
[[en:Plimsoll line]]
[[nl:Plimsollmerk]]
[[pl:Znak wolnej burty]]
[[sv:Plimsollmärke]]

Έκδοση από την 01:16, 7 Νοεμβρίου 2006