Θέση ισορροπίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
διασύνδεσμος στο εγγύτερο όσων αφορά το '''περιεχόμενο''' αγγλικό άρθρο+σχετική εικόνα
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές}}
[[File:Stable equilibrium.svg|μικρογραφία|Σύστημα στο οποίο φαίνεται η θέση ισορροπίας.]]
[[File:Stable equilibrium.svg|μικρογραφία|Σύστημα στο οποίο φαίνεται η θέση ισορροπίας.]]



Έκδοση από την 22:37, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σύστημα στο οποίο φαίνεται η θέση ισορροπίας.

Θέση ισορροπίας ονομάζεται η θέση ή κατάσταση ενός ταλαντευόμενου συστήματος στην οποία οι δυνάμεις ταλάντωσης αλληλοεξουδετερόνονται. Το σύστημα όταν δεν ταλαντώνεται βρίσκεται στη θέση ισορροπίας του. Ο όρος κυριολεκτικά αναφέρεται στα συστήματα με ελατήρια ή εκκρεμή, όταν τα ελατήρια έχουν το φυσικό τους μήκος ή τα εκκρεμή σε κατακόρυφη θέση. Όταν ένα σύστημα βρίσκεται στη θέση ισορροπίας του δε σημαίνει ότι δεν ταλαντώνεται, αλλά ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα αίτια που προκαλούν την ταλάντωση παύουν στιγμιαία να την επηρεάζουν.

Η θέση ισορροπίας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του συστήματος αλλά και από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως τα βαρυτικά, ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Αν το σύστημα παρεκτραπεί από τη θέση ισορροπίας του, τότε ξεκινάει η ταλάντωση. Στη θέση ισορροπίας η δυναμική ενέργεια του συστήματος είναι η ελάχιστη δυνατή, ενώ άλλη η μορφή της ενέργειας με την οποία εκφράζεται η ταλάντωση είναι η μέγιστη δυνατή. Επομένως, η θεμελιώδης κατάσταση του συστήματος είναι η θέση ισορροπίας του.

Η θέση ισορροπίας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια μιας ταλάντωσης υπό την επίδραση ενός άλλου φαινομένου που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα, για παράδειγμα ένα εκκρεμές που ταλαντώνεται δέχεται μια κλωτσιά.