Ψυχιατρική: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Louperibot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.5.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: si:මනෝ වෛද්‍යවේදය
Γραμμή 63: Γραμμή 63:
[[ru:Психиатрия]]
[[ru:Психиатрия]]
[[sh:Psihijatrija]]
[[sh:Psihijatrija]]
[[si:මනෝ චිකිත්සාව]]
[[si:මනෝ වෛද්‍යවේදය]]
[[simple:Psychiatry]]
[[simple:Psychiatry]]
[[sk:Psychiatria]]
[[sk:Psychiatria]]

Έκδοση από την 12:49, 24 Αυγούστου 2011

Η Ψυχιατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα επίσημα αφιερωμένη στην θεραπεία, στην μελέτη και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φορά από το γερμανό γιατρό Johann Christian Reil το 1808.

Η ψυχιατρική αξιολόγηση συνήθως περιλαμβάνει μια εξέταση της ψυχικής κατάστασης. Ψυχολογικές εξετάσεις μπορούν επίσης να διεξαχθούν. Ιατρικές εξετάσεις διεξάγονται και σε κάποιες περιπτώσεις ακτινογραφίες ή άλλες νευροφυσιολογίκες μελέτες. Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών γίνεται βασισμένη σε κριτήρια που αναγράφονται σε διαγνωστικά εγχειρίδια, όπως το ευρέως χρησιμοποιούμενο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον Αμερικάνικο Ψυχιατρικό Συνεταιρισμό, την Διεθνή Κατάταξη Ασθενειών και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η ψυχιατρική θεραπεία περιλαμβάνει διάφορους τρόπους θεραπείας συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της ψυχοθεραπείας και μιας μεγάλης ποικιλίας από άλλες θεραπείες, όπως τον διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό. Ανάλογα με την διαταραχή που αντιμετωπίζεται, την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το επίπεδο της μειωμένης λειτουργίας, η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε νοσοκομειακή ή εξωτερική βάση. Η έρευνα και η κλινική εφαρμογή της ψυχιατρικής διεξάγονται σε μια διεπιστημονική βάση με την συμμετοχή διαφόρων επιμερών ειδικοτήτων και θεωρητικών προσεγγίσεων.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Psychiatry της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).


Πρότυπο:Link FA