Α.Ε.Κ. Καλαμάτας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
== Ιστορικό ==
== Ιστορικό ==


Η παλαιότερη γνωστή αναφορά που έχουμε για την ομάδα είναι από τις 9 Απριλίου [[1931]], όταν η '''"ΑΕΚ Καλαμών"''' έδωσε φιλικό αγώνα στο γήπεδο Καλαμάτας με την ΑΕΚ Αθηνών, από την οποία ηττήθηκε με 2-4 (ημίχρονο 1-2). Διαιτητής ήταν ο Ιωσηφίδης και τα γκολ πέτυχαν οι: Γεωργίου 25΄, Σκάμπας 70΄ ([[πέναλτι]]) - Νεγρεπόντης 15΄, 65΄, Ηλιάσκος 42΄, Αγαθοκλής ΙΙ 80΄). Με την ΑΕΚ Καλαμών είχαν αγωνιστεί οι: Κρητικός, Γεωργιάδης, Κρούστας, Γεωργαντάς, Πασχαλίδης, Μπαλίλης Ι, Μπαλίλης ΙΙ, Ντανουντάκης, Σπεντζούρης, Σκάμπας, Γεωργίου.<ref>[http://www.athlitikihxo.gr/ShowNewspaper.php?ShowDate=1974-08-15, Ηλ. Λέκκας, "Η εποποιία του ελληνικού ποδοσφαίρου", Αθλητική Ηχώ, 15/8/1974.]</ref> Μαζί με τα [[Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας|Πράσινα Πουλιά]], τον [[Απόλλων Καλαμάτας|Απόλλωνα]], τον [[Πανιώνιος Καλαμάτας|Πανιώνιο]] και τον [[Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών|Ποσειδώνα]] αποτελούσαν τις πρωτοπόρες αθλητικές, ιδίως ποδοσφαιρικές ομάδες της [[Καλαμάτα|Καλαμάτας]], δεδομένου ότι ο Μεσσηνιακός περιοριζόταν στον στίβο και τις αθλοπαιδιές.
Η παλαιότερη γνωστή αναφορά που έχουμε για την ομάδα είναι από τις 9 Απριλίου [[1931]], όταν η '''"ΑΕΚ Καλαμών"''' έδωσε φιλικό αγώνα στο γήπεδο Καλαμάτας με την ΑΕΚ Αθηνών, από την οποία ηττήθηκε με 2-4 (ημίχρονο 1-2). Διαιτητής ήταν ο Ιωσηφίδης και τα γκολ πέτυχαν οι: Γεωργίου 25΄, Σκάμπας 70΄ ([[πέναλτι]]) - Νεγρεπόντης 15΄, 65΄, Ηλιάσκος 42΄, Αγαθοκλής ΙΙ 80΄). Με την ΑΕΚ Καλαμών είχαν αγωνιστεί οι: Κρητικός, Γεωργιάδης, Κρούστας, Γεωργαντάς, Πασχαλίδης, Μπαλίλης Ι, Μπαλίλης ΙΙ, Ντανουντάκης, Σπεντζούρης, Σκάμπας, Γεωργίου.<ref>[http://www.athlitikihxo.gr/ShowNewspaper.php?ShowDate=1974-08-15, Ηλ. Λέκκας, "Η εποποιία του ελληνικού ποδοσφαίρου", Αθλητική Ηχώ, 15/8/1974.]</ref> Μαζί με τα [[Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας|Πράσινα Πουλιά]], τον [[Απόλλων Καλαμάτας|Απόλλωνα]], τον [[Συζήτηση:Καλαμάτα/Πανιώνιος Καλαμάτας|Πανιώνιο]] και τον [[Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών|Ποσειδώνα]] αποτελούσαν τις πρωτοπόρες αθλητικές, ιδίως ποδοσφαιρικές ομάδες της [[Καλαμάτα|Καλαμάτας]], δεδομένου ότι ο Μεσσηνιακός περιοριζόταν στον στίβο και τις αθλοπαιδιές.


Εκτός από ποδοσφαρικό τμήμα, το 1948 αναφέρεται η ύπαρξη και [[κολύμβηση|κολυμβητικού]] τμήματος, το οποίο μαζί με τα [[Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας|Πράσινα Πουλιά]], τον [[Απόλλων Καλαμάτας|Απόλλωνα]] και το [[Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών|Ν.Ο. Καλαμάτας]] διοργάνωσαν στις 17/7/48 στην [[Καλαμάτα]] τους κολυμβητικούς αγώνες "Α΄ Ακροπόλεια", με χορηγό την εφημερίδα "Ακρόπολις".
Εκτός από ποδοσφαρικό τμήμα, το 1948 αναφέρεται η ύπαρξη και [[κολύμβηση|κολυμβητικού]] τμήματος, το οποίο μαζί με τα [[Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας|Πράσινα Πουλιά]], τον [[Απόλλων Καλαμάτας|Απόλλωνα]] και το [[Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών|Ν.Ο. Καλαμάτας]] διοργάνωσαν στις 17/7/48 στην [[Καλαμάτα]] τους κολυμβητικούς αγώνες "Α΄ Ακροπόλεια", με χορηγό την εφημερίδα "Ακρόπολις".

Έκδοση από την 20:31, 24 Ιουλίου 2011

Η ΑΕΚ Καλαμάτας είναι ιστορική ομάδα της Καλαμάτας, που ιδρύθηκε από φίλους της ΑΕΚ με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη την προπολεμική περίοδο. Αναφέρεται τουλάχιστον από το 1931. Έχει χρώματα το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημα το δικέφαλο αετό.

Ιστορικό

Η παλαιότερη γνωστή αναφορά που έχουμε για την ομάδα είναι από τις 9 Απριλίου 1931, όταν η "ΑΕΚ Καλαμών" έδωσε φιλικό αγώνα στο γήπεδο Καλαμάτας με την ΑΕΚ Αθηνών, από την οποία ηττήθηκε με 2-4 (ημίχρονο 1-2). Διαιτητής ήταν ο Ιωσηφίδης και τα γκολ πέτυχαν οι: Γεωργίου 25΄, Σκάμπας 70΄ (πέναλτι) - Νεγρεπόντης 15΄, 65΄, Ηλιάσκος 42΄, Αγαθοκλής ΙΙ 80΄). Με την ΑΕΚ Καλαμών είχαν αγωνιστεί οι: Κρητικός, Γεωργιάδης, Κρούστας, Γεωργαντάς, Πασχαλίδης, Μπαλίλης Ι, Μπαλίλης ΙΙ, Ντανουντάκης, Σπεντζούρης, Σκάμπας, Γεωργίου.[1] Μαζί με τα Πράσινα Πουλιά, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο και τον Ποσειδώνα αποτελούσαν τις πρωτοπόρες αθλητικές, ιδίως ποδοσφαιρικές ομάδες της Καλαμάτας, δεδομένου ότι ο Μεσσηνιακός περιοριζόταν στον στίβο και τις αθλοπαιδιές.

Εκτός από ποδοσφαρικό τμήμα, το 1948 αναφέρεται η ύπαρξη και κολυμβητικού τμήματος, το οποίο μαζί με τα Πράσινα Πουλιά, τον Απόλλωνα και το Ν.Ο. Καλαμάτας διοργάνωσαν στις 17/7/48 στην Καλαμάτα τους κολυμβητικούς αγώνες "Α΄ Ακροπόλεια", με χορηγό την εφημερίδα "Ακρόπολις".

Στη Β΄ Εθνική

Μεταπολεμικά, πρωταγωνίστησε αρκετές φορές το τοπικό πρωτάθλημα. Το 1964 πήρε τον τίτλο και κατάφερε να κερδίσει την προαγωγή της στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής 1964-65. Αυτή υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου και η μοναδική που έπαιξε σε εθνική κατηγορία. Τερμάτισε στην 14η θέση μεταξύ 16 ομάδων, με 46 β. (7 ν.-3 ισ.-20 ήτ., 30-60 γκολ) και υποβιβάστηκε. Άλλωστε υποβιβάζονταν επτά ομάδες. Παρά τον υποβιβασμό της πέτυχε ορισμένες εντυπωσιακές νίκες, όπως το 4-1 επί του Αβέρωφ Ιωαννίνων, το 4-1 απί του Φοίβου Κρεμαστής Ρόδου και το 3-0 επί του ΑΟ Τρίπολης.[1]

Επί δικτατορίας διαλύθηκε. Επανιδρύεται την περιοδο 1977-1978. Από τότε αγωνίζεται στην Α΄ ή στη Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας.

Μπάσκετ

Η ΑΕΚ Καλαμάτας διατηρεί τμήμα καλαθοσφαίρισης που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής-Νότιας Πελοποννήσου (ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ).

Τίτλοι