Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Amirobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: he:קבוצת בילדרברג
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Билбдерберг клубы
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
[[it:Gruppo Bilderberg]]
[[it:Gruppo Bilderberg]]
[[ja:ビルダーバーグ会議]]
[[ja:ビルダーバーグ会議]]
[[kk:Билбдерберг клубы]]
[[ko:빌데르베르크 그룹]]
[[ko:빌데르베르크 그룹]]
[[lt:Bilderbergo grupė]]
[[lt:Bilderbergo grupė]]

Έκδοση από την 12:19, 19 Ιουλίου 2011

Το ξενοδοχείο Bilderberg, στο Oosterbeek της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνδιάσκεψη το 1954.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο - συνήθως στην Ευρώπη - και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Η διάσκεψη του 2008 έγινε στο Σαντιγί της Βιρτζίνια και του 2009 στην Αθήνα (14-16 Μαΐου).

Προέλευση

Η αρχική διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε στο Hotel de Bilderberg, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954. Ξεκίνησε σαν ιδέα από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Τζόζεφ Ρέτινγκερ, από την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ρέτινγκερ πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Θεωρίες συνωμοσίας

Λόγω της μυστικότητας των συνεδριάσεων, η λέσχη κατηγορείται συχνά για μυστικοπαθείς και ειδεχθείς συνωμοσίες σε διεθνές επίπεδο. Τέτοιες θεωρίες έχουν υιοθετηθεί συχνά από ακραίες και λαϊκίστικες πολιτικές οργανώσεις [1]. Κριτική στην λέσχη έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η οργάνωση "John Birch Society"[2], καθώς και συγγραφείς όπως ο Καναδός Daniel Estulin, Ο Βρετανός David Icke, και ο Αμερικάνος Jim Tucker και ο ραδιοφωνικός σχολιαστής Alex Jones. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η λέσχη Bilderberg σκοπεύει να υπονομεύσει την ακεραιότητα των Η.Π.Α, καθώς και άλλων χωρών, με την συνένωση τους σε μια υπερεθνική δομή με το όνομα Βορειοαμερικανική Ένωση, αντίστοιχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Jonathan Duffy, γράφοντας για το BBC, αναφέρει:

Κανένας ρεπόρτερ δεν προσκαλείται εντός των συνεδριάσεων της λέσχης και παρόλο που καταγράφονται πρακτικά, δεν σημειώνονται ονόματα... Το κενό που δημιουργείται από αυτή την απόμακρη μυστικότητα, έρχεται να το καλύψει μια θεωρία συνωμοσίας που χτίστηκε γύρω από την Λέσχη, σύμφωνα με την οποία η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται κατά κύριο λόγο από την Λέσχη Bilderberg.[3]

.

Άτομα που έχουν λάβει μέρος σε συνεδριάσεις της λέσχης, δηλώνουν σε έρευνα του BBC [4] πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικούς, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή "κοινή λογική". Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η "κοινή λογική" δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των κύριων συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

Παραπομπές

  1. [http://www.publiceye.org/rightwoo/rwooz9.html#P8_45 "Right Woos Left"
  2. John Birch Society: “the Bilderberg” http://www.publiceye.org/rightwoo/rwooz9-04.html
  3. Jonathan Duffy (3 Ιουνίου 2004). «Bilderberg: The ultimate conspiracy theory». BBC News. 
  4. «Inside the secretive Bilderberg Group». BBC News. 29 Σεπτεμβρίου 2005.