Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: la:Societas Internationalis pro Energia Atomica
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: sah:МАГАТЭ
Γραμμή 105: Γραμμή 105:
[[ro:Agenția Internațională pentru Energie Atomică]]
[[ro:Agenția Internațională pentru Energie Atomică]]
[[ru:Международное агентство по атомной энергии]]
[[ru:Международное агентство по атомной энергии]]
[[sah:МАГАТЭ]]
[[sh:IAEA]]
[[sh:IAEA]]
[[simple:International Atomic Energy Agency]]
[[simple:International Atomic Energy Agency]]

Έκδοση από την 19:11, 15 Ιουλίου 2011

Συντεταγμένες: 48°14′2″N 16°24′58″E / 48.23389°N 16.41611°E / 48.23389; 16.41611

Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας
ΣυντομογραφίαΙΑΕΑ
Ίδρυση1957
ΤύποςΟργανισμός
ΈδραΒιέννη, Αυστρία
ΕπικεφαλήςΓιουκίγια Αμάνο
Ιστότοποςhttp://www.iaea.org

Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, (International Atomic Energy Agency), γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο IAEA, (προφέρεται: Άϊ-Έϊ-Ι-Έϊ), είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση.

Η ΙΑΕΑ ιδρύθηκε το 1957, έχει έδρα τη Βιέννη και το 2008 αριθμεί 145 χώρες-μέλη.[1] Το 1994 αποχώρησε η Βόρεια Κορέα, ενώ το 2003 η Καμπότζη. Το 2005 απενεμήθη τόσο στην ΙΑΕΑ όσο και στον τότε Γενικό Διευθυντή της, Δρα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Από την 1η Δεκεμβρίου του 2009 γενικός διευθυντής είναι ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο.

Όργανα ΙΑΕΑ

Αρχείο:Iaea-vienna.JPG
Τα κτίρια της ΙΑΕΑ στη Βιέννη

Κύρια όργανα της Διεθνούς οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας είναι:[2]

  1. Η Γενική Διάσκεψη της ΙΑΕΑ: η οποία συγκροτείται από αντιπροσώπους όλων των χωρών-μελών της Οργάνωσης. Συνέρχεται σε τακτική ετήσια σύνοδο καθώς και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες εκτάκτων καταστάσεων. Η Διάσκεψη μπορεί να συζητά οποιοδήποτε θέμα που αφορά ή περιλαμβάνεται στο εύρος που καλύπτει το καταστατικό της ΙΑΕΑ.
  2. Το Συμβούλιο των Διοικητών της ΙΑΕΑ, καλούμενο πολλές φορές και Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που αποτελείται από 35 χώρες-μέλη το οποίο και είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του έργου της Οργάνωσης. Τα μέλη του εκλέγονται από τη Γενική Διάσκεψη. Και τέλος
  3. Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ, ο οποίος και είναι ο ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, ο οποίος διορίζεται από το προαναφερόμενο Συμβούλιο των Διοικητών, κατόπιν έγκρισης της Γενικής Διάσκεψης της ΙΑΕΑ. Η δε θητεία του Γενικού Διευθυντού είναι τετραετής. Νέος Γενικός Διευθυντής εξελέγη στις 2 Ιουλίου του 2009 ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο.

Σκοπός της ΙΑΕΑ

Τα μέλη της ΙΑΕΑ
  Μέλη
  Αποχωρήσαντα μέλη (Καμπότζη και Βόρεια Κορέα)
  Μη μέλη

Σκοποί της ΙΑΕΑ όπως αυτοί περιγράφονται στο καταστατικό της είναι εν περιλήψει αφενός η επιτάχυνση και η διεύρυνση της συμβολής της ατομικής ενέργειας στην παγκόσμια ειρήνη, υγεία και την ευημερία (modus vivendi), των λαών της Γης, και αφετέρου η διασφάλιση ότι κάθε παρεχόμενη βοήθεια την οποία μπορεί να παρέχει δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγές

  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" - Αθήνα 1979, σ.130.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι