Ενδοκρινής αδένας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sq:Gjëndrat endokrine
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Эндокриңді бездер
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
[[fr:Glande endocrine]]
[[fr:Glande endocrine]]
[[he:בלוטה אנדוקרינית]]
[[he:בלוטה אנדוקרינית]]
[[kk:Эндокриңді бездер]]
[[lt:Endokrininė liauka]]
[[lt:Endokrininė liauka]]
[[pt:Glândula endócrina]]
[[pt:Glândula endócrina]]

Έκδοση από την 16:29, 5 Ιουλίου 2011

Αδένες ονομάζουμε τα όργανα εκείνα του ανθρωπίνου σώματος που παράγουν κάποιες ουσίες χρήσιμες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μερικοί από αυτούς παράγουν το έκκριμμά τους και το διοχετεύουν μέσω ειδικών σωλήνων, των εκφορητικών πόρων, προς την επιφάνεια του σώματος ή προς κάποια κοιλότητα του σώματος και ονομάζονται εξωκρινείς.΄Αλλοι παράγουν ουσίες που δεν διοχετεύονται προς τα έξω αλλά περνούν μέσα στο αίμα που κυκλοφορεί σ' αυτούς και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται στα διάφορα όργανα όπου είναι απαραίτητες. Οι ουσίες-προϊόντα των αδένων αυτών είνει οι ορμόνες και οι αδένες αυτού του τύπου ονομάζονται ενδοκρινείς.

Ενδοκρινείς ονομάζονται οι αδένες των οποίων οι ορμόνες εκκρίνονται κατ' ευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι σημαντικότεροι ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος είναι:

Μερικοί αδένες έχουν διπλή λειτουργία, διλαδή παράγουν υγρά που χύνονται προς τα έξω αλλά παράγουν και ορμόνες που περνούν στο αίμα. Οι αδένες αυτοί λέγονται ΜΙΚΤΟΙ και σ' αυτούς ανήκουν : το ήπαρ, το πάγκρεας, οι ωοθήκες και οι όρχεις.