Φυγόκεντρος δύναμη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Φυγόκεντρος δύναμη''' είναι η αντιδρούσα [[δύναμη]] που εμφανίζεται στη δράση μιας [[κεντρομόλος δύναμη|κεντρομόλου δύναμης]], στο αυτό σημείο εφαρμογής.
Η '''Φυγόκεντρος δύναμη''' είναι [[ψευδοδύναμη]] που αντιστοιχεί στην [[κεντρομόλος δύναμη|κεντρομόλο δύναμη]].


== Γενικά ==
== Γενικά ==

Έκδοση από την 17:19, 2 Ιουλίου 2011

Η Φυγόκεντρος δύναμη είναι ψευδοδύναμη που αντιστοιχεί στην κεντρομόλο δύναμη.

Γενικά

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση δύναμης αδράνειας που εμφανίζεται σε σώμα ή σύστημα επί του οποίου ασκείται κεντρομόλος δύναμη, δηλαδή δύναμη που υποχρεώνει αυτό σε καμπυλόγραμμη ή κυκλική κίνηση.

Γενικά ένα σώμα ακολουθεί καμπυλόγραμμη ή πλήρη κυκλική κίνηση όταν επιδρά σ΄ αυτό κεντρομόλος δύναμη που ασκείται είτε με σύνδεσμο αυτού με το κέντρο της καμπύλης ή της κυκλικής τροχιάς, (π.χ. σφεντόνα κυκλικής κίνησης), είτε με κυκλοτερή τοιχώματα (π.χ. γύρος του θανάτου) είτε από υποχρεωτική καμπυλόγραμμη τροχιά (π.χ. στροφή δρόμου, ή σιδηροδρομικής γραμμής), είτε τέλος αυτοδύναμα σε στροφή του ίδιου του μέσου (π.χ. στροφή αυτοκινήτου, πλοίου κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές το διάνυσμα της κεντρομόλου δύναμης ασκείται πάντα από το μέσον προς το κέντρο της καμπυλόγραμμης κίνησης.
Αντίθετα προς αυτή τη δύναμη, σύμφωνα με την αρχή δράσης αντίδρασης, στο ίδιο το σώμα ή σύστημα εκδηλώνεται τότε η φυγόκεντρος δύναμη η οποία ως φυσικό μέγεθος είναι ίση με την πρώτη, με ίδια κατεύθυνση αλλά με διάνυσμα αντίθετης φοράς.

Η φυγόκεντρος δύναμη υφίσταται όσο χρόνο ασκείται η κεντρομόλος δύναμη. Συνεπώς μόλις παύσει η δεύτερη παύει ταυτόχρονα και η πρώτη και το σώμα ή σύστημα ακολουθεί τότε ευθεία κίνηση κατά την εφαπτόμενη της πρότερης κυκλικής τροχιάς του, κατά το σημείο και χρόνο που παύουν αυτές.

Πηγές

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larusse Britannica" τομ.21ος, σελ.372.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΚΔ΄, σελ.236.