Κάμβρια περίοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: yo:Ìgbà Kámbríà
Γραμμή 79: Γραμμή 79:
[[vi:Kỷ Cambri]]
[[vi:Kỷ Cambri]]
[[vo:Kambrium]]
[[vo:Kambrium]]
[[yo:Ìgbà Kámbríà]]
[[zh:寒武纪]]
[[zh:寒武纪]]
[[zh-min-nan:Hân-bú-kì]]
[[zh-min-nan:Hân-bú-kì]]

Έκδοση από την 13:04, 18 Ιουνίου 2011

Απολίθωμα του τριλοβίτη Elrathia kingi της Κάμβριας περιόδου

Η Κάμβρια περίοδος τοποθετείται από 570.000.000 ως 510.000.000 έτη πριν.

Μετά από την εξαφάνιση των ζωντανών οργανισμών τής Προκαμβρίου κατά τον Κρυπτοζωικό αιώνα και την επαναθέρμανση του κλίματος, η ζωή αρχίζει και πάλι να εξαπλώνεται στον πλανήτη.

Ο Παλαιοζωικός γεωλογικός αιώνας (ή Πρωτογενές) αρχίζει με την έκρηξη ζωής της Καμβρίου. Ακολουθούν οι περίοδοι Σιλούριος, Δεβόνιος, Λιθανθρακοφόρος και Πέρμιος.

Ζωή

Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Καμβρίου περιόδου, είναι η έκρηξη ζωής που παρατηρείται στα απολιθώματα της περιόδου. Απολιθώματα βρέθηκαν στη Βρετανική Κολομβία τού Καναδά (Πανίδα του Burgess Shale). Βρέθηκε το 1909 και ερευνήθηκε και το 1960. Περιλαμβάνει 20 είδη, που δεν έχουν ταξινομηθεί ακόμα.

Από τότε, έχουν εμφανιστεί στη γη 30 τρισεκατομμύρια είδη ζωής. Μένουν μόνο 30 εκατομμύρια. Νέα είδη ζωής δεν εμφανίστηκαν από τότε. Εμφανίσθηκαν μόνο θαλάσσια ζώα. Στην αρχή της Καμβρίου ζούσαν Αρχαιοκύαθα και Βιβάξια (Wiwaxia).

Στη διάρκεια της Καμβρίου έζησαν Κοιλεντερωτά, Ακοιλωματικά, Κοιλωματικά, Βραχιόποδα, Τριλοβίτες, Protohertzina, Anabarites, Lapworthella, Anomalocaris καθώς και το πρώτο γνωστό χορδωτό (Pikaia gracilens), πρόγονος των ψαριών.

Βιβλιογραφία

Περισκόπιο της Επιστήμης Νο 194 σελ. 40 - 50.

Παλαιοζωικός αιώνας
Κάμβρια Ορδοβίκια Σιλούρια Δεβόνια Λιθανθρακοφόρος Πέρμια