Bayer AG: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
[[Κατηγορία:Επιχειρήσεις της Γερμανίας]]
[[Κατηγορία:Επιχειρήσεις της Γερμανίας]]
[[Κατηγορία:Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία]]
[[Κατηγορία:Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία]]


[[ar:باير]]
[[ast:Bayer]]
[[bg:Байер]]
[[bs:Bayer]]
[[ca:Bayer]]
[[cs:Bayer]]
[[da:Bayer]]
[[de:Bayer AG]]
[[en:Bayer]]
[[eo:Bayer]]
[[es:Bayer]]
[[eu:Bayer]]
[[fa:بایر (شرکت)]]
[[fi:Bayer]]
[[fr:Bayer (entreprise)]]
[[gl:Bayer]]
[[hu:Bayer]]
[[id:Bayer]]
[[is:Bayer]]
[[it:Bayer]]
[[ja:バイエル (企業)]]
[[la:Bayer AG]]
[[lt:Bayer AG]]
[[nl:Bayer]]
[[no:Bayer (selskap)]]
[[pl:Bayer AG]]
[[pnb:بائر]]
[[pt:Bayer]]
[[qu:Bayer]]
[[ro:Bayer]]
[[ru:Bayer]]
[[sk:Bayer AG]]
[[sl:Bayer]]
[[sr:Бајер АГ]]
[[sv:Bayer AG]]
[[th:ไบเออร์]]
[[tr:Bayer AG]]
[[uk:Bayer]]
[[yi:באיער]]
[[zh:拜耳]]

Έκδοση από την 18:30, 10 Ιουνίου 2011

Η Bayer AG (γερμανική προφορά: [baɪɐ]) είναι μια χημική και φαρμακευτική εταιρία που ιδρύθηκε στο Μπάρμεν (Barmen) της Γερμανίας το 1863. Σήμερα έχει την έδρα της στο Λεβερκούζεν, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γερμανία. Είναι γνωστή για το σήμα κατατεθέν της ασπιρίνης.

Το σημαντικότερο προϊόν της Bayer αρχικά ήταν το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (που εφευρίσκεται αρχικά από Γάλλο χημικό Charles Frederic Gerhardt στο 1853), η τροποποίηση του σαλικυλικού οξέος ή σαλικίνη. Μέχρι το 1899 η ασπιρίνη έγινε το διεθνώςς γνωστότερο προϊόν από ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Σήμερα η «ασπιρίνη» έχασε την ιδιότητα του σήματος κατατεθέντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σε περισσότερες από 80 άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, τη Γερμανία και την Ελβετία, εξακολουθεί να είναι σήμα κατατεθέν της Bayer. Το 1904, η εταιρεία Bayer παρουσιάζει το σταυρό της Bayer ως εταιρικό λογότυπο της.

Στο πλαίσιο της επιδιορθώσεων μετά το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Bayer είχε περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στο όνομά του και τα εμπορικά σήματα κατασχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και πολλές άλλες χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, περιουσιακά στοιχεία και τα εμπορικά σήματα της Bayer αποκτήθηκαν από την Sterling Drug, προκατόχου της Sterling Winthrop. Η εταιρεία Bayer στη συνέχεια αποτέλεσε μέλος της κοινοπραξίας IG Farben, μιας συσπείρωσης της γερμανικής βιομηχανίας χημικών, που αποτελούσε μέρος τους οικονομικού πυρήνα του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος. Όταν οι Σύμμαχοι διέσπασαν την IG Farben σε επιμέρους εταιρείες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω συμμετοχής της στα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, (κατασκευάστρια του Κυκλώνα Β), η Bayer εμφανίζεται εκ νέου ως μεμονωμένη επιχείρηση.

Eταιρίες

  • Η Bayer CropScience έχει προϊόντων στην προστασία των καλλιεργειών και των μη γεωργικών παρασίτων. Έχει επίσης δραστηριότητες στον τομέα των σπόρων και των χαρακτηριστικών των φυτών.
  • Bayer HealthCare είναι φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα της Bayer.
  • Η Bayer MaterialScience είναι προμηθευτής υψηλής τεχνολογίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι