Διοργανώσεις Ε.Π.Σ. Αθηνών 1976–77: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
===Συνοπτική παρουσίαση===
===Συνοπτική παρουσίαση===


*'''Yπερπρωταθλητής''': [[Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου]].
*'''Yπερπρωταθλητής''': '''[[Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου]].'''
**'''Νικητής Α΄ ομίλου''': [[Αχαρναϊκός ΑΟ]].
**'''Νικητής Α΄ ομίλου''': [[Αχαρναϊκός ΑΟ]].
**'''Νικητής Β΄ ομίλου''': [[Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου]].
**'''Νικητής Β΄ ομίλου''': [[Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου]].

Έκδοση από την 14:22, 23 Μαΐου 2011

Το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1976-77 διεξήχθη σε τρεις κατηγορίες με δύο ή τρεις ομίλους η κάθε μία. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου που ανέβηκε στη Β΄ Εθνική. Την άνοδο διεκδίκησε και ο δευτεραθλητής "Αχαρναϊκός ΑΟ", χωρίς επιτυχία. Η δημιουργία της μόνιμης Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας από την επόμενη σεζόν 1977-78, αποδυνάμωσε και άλλο το αθηναϊκό πρωτάθλημα, αφού έξι αθηναϊκές ομάδες (τέσσερις από την Α΄ ΕΠΣΑ και δύο που έπεσαν από τη Β΄ Εθνική) εντάχθηκαν στη νέα κατηγόρια. Επίσης, όπως ήταν φυσικό, το επόμενο έτος αναδιαρθρώθηκαν ξανά οι κατηγορίες.

Κατηγορίες

  • Α΄ με 33 ομάδες σε δύο ομίλους των 17-16 ομάδων.
  • Β΄ με 54 ομάδες σε τρεις ομίλους των 18 ομάδων.
  • Γ΄ με 51 ομάδες σε τρεις ομίλους των 17 ομάδων.

Α΄ Κατηγορία

Ομάδες

Μετείχαν 33 ομάδες σε δύο ομίλους. Στις 32 ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους από τα αποτελέσματα της προηγούμενης σεζόν προστέθηκε "αριστίδην" και ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας που είχε υποχρεωθεί σε συγχώνευση το καλοκαίρι του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς και είχε επανιδρυθεί το 1975, έπειτα από την πτώση της χούντας.

Συνοπτική παρουσίαση

  • Σημείωση: Στις ισοβαθμίες την καλύτερη θέση στην κατάταξη πήραν οι ομάδες με τον μικρότερο συντελεστή τερμάτων (πηλίκο άμυνας προς επίθεση).

Ανάδειξη υπερπρωταθλητή

Β΄ Κατηγορία

Ομάδες

Μετείχαν 54 ομάδες χωρισμένες σε τρεις ομίλους. Εκτός από όσες ανήκαν στην κατηγορία με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα της προηγούμενης σεζόν, εντάχθηκαν στο πρωτάθλημα και κάποιες ομάδες, τις οποίες είχε διαλύσει η χούντα και στο μεταξύ επανιδρύθηκαν.

Σημειώσεις:
1 Ο "Όμιλος Φιλάθλων Ν. Ιωνίας" δημιουργήθηκε από μετονομασία της ομάδας "Ελπίς Ν. Ιωνίας" με προοπτική να συγχωνευτούν σε αυτόν και οι υπόλοιποι σύλλογοι του προαστείου: "ΑΟ Νεάπολη", Ίκαρος Αθηνών, Αλσούπολη, Π.Α.Ο. Καλογρέζας, Α.Ε. Ελευθερούπολης, οι οποίοι όμως μετείχαν κανονικά το 1976-77 στο πρωτάθλημα. Ως το 1978 στον "Ο.Φ. Νέας Ιωνίας" απορροφήθηκαν ο Ίκαρος και η Νεάπολη. Το 2001 από τον ΟΦΝΙ δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας.
2 Οι σύλλογοι "Άρης Παγκρατίου", "Πράσινα Πουλιά Περιστερίου" και "ΑΕ Γαλατσίου" είχαν εξαναγκαστεί σε συγχώνευση με άλλους από το δικτατορικό καθεστώς το καλοκαίρι του 1967. Επανιδρύθηκαν το 1975, γιαυτό εντάχθηκαν "αριστίδην" στη Β΄ κατηγορία, στην οποία θα έπαιζαν τη σεζόν 1967-68.
3 Τα Ναυπηγεία προήλθαν από μετονομασία της ομάδας "Τρίαινα Σκαραμαγκά", που ήταν το αθλητικό τμήμα του ομώνυμου "Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά". Από την σεζόν αυτή αγωνιζόταν ως Α.Ο. Ελληνικών Ναυπηγείων (ίδρυση 1972).
4 Ο "ΑΟ Βουλιαγμένης" προήλθε από μετονομασία της "Δόξας Βουλιαγμένης" (ίδρυση 1972).

Συνοπτική παρουσίαση

  • Υπερπρωταθλητής: Λαυρεωτική.
  • Άνοδος στην Α΄ (12): Η αρχική προκήρυξη προέβλεπε άνοδο έξι ομάδων. Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών μετά τη δημιουργία της μόνιμης Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας, απαιτούσε την άνοδο 12 ομάδων από τη Β΄ στην Α΄ ΕΠΣΑ.
  • Υποβιβασμός στη Γ΄: καμία ομάδα. Η αρχική προκήρυξη προέβλεπε υποβιβασμό έξι ομάδων, οι οποίες με βάση τη βαθμολογία ήταν οι: Α.Ο. Δάφνης, Άρης Παγκρατίου, ΠΑΟ Πράσινα Πουλιά, ΑΕ Γαλατσίου, Δάφνη Δαφνίου, Ακάδημος Κολωνού. Μάλιστα έδωσαν και αγώνες κατάταξης. Τελικά, λόγω της αναδιάρθρωσης δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα.
    • Άνοδος από Γ΄: (12): Η αρχική προκήρυξη προέβλεπε άνοδο έξι ομάδων. Τελικά, λόγω της αναδιάρθρωσης ανέβηκαν δώδεκα ομάδες, δηλαδή όσες απαιτούνταν για να συμπληρωθούν 54 ομάδες (3Χ18).
      • Α΄ όμιλος: Ωρωπός (πρωταθλητής), Γ.Σ. Αμαρουσίου, ΠΣ Πλάτων, Κουβαράς.
      • Β΄ όμιλος: Φωστήρας Ηλιούπολης (πρωταθλητής), Άρης Βούλας, Αστραπή Περ., Ζευς (μετονομάστηκε "Κρόνος Αθηνών", όπως λεγόταν προδικτατορικά).
      • Γ΄ όμιλος: Καματερό (πρωταθλητής), Καλαμάκι, Κεραυνός Κερατέας, ΑΕ Χαλανδρίου.

Βαθμολογίες

  • Σημείωση: στις ισοβαθμίες η κατάταξη κρίθηκε από τον μικρότερο συντελεστή τερμάτων.

Πηγές