Παναγιώτης Κεφάλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Stay friends (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Ο '''Παναγιώτης Κεφάλας''' ήταν αγωνιστής του 1821.
Ο '''Παναγιώτης Κεφάλας''' ήταν αγωνιστής του 1821.
==Βιογραφικά στοιχεία==
==Βιογραφικά στοιχεία==
Η καταγωγή του ήταν από το Διρράχι της επαρχίας Ανδρούσης. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην [[μαχη της Καρύταινας|Καρύταινα]] και από κει στο [[μάχη του Βαλτετσίου|Βαλτέτσι]] όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στην Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.
Η καταγωγή του ήταν από το Διρράχι της επαρχίας Ανδρούσης και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντες[[κεφαλάδες]]. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην [[μαχη της Καρύταινας|Καρύταινα]] και από κει στο [[μάχη του Βαλτετσίου|Βαλτέτσι]] όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στην Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.


Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική [[μάχη στο Μανιάκι]] μαζί με τον ένδοξο Γρηγόριο Φλέσα.
Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική [[μάχη στο Μανιάκι]] μαζί με τον ένδοξο Γρηγόριο Φλέσα.
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}

==Πηγές==
==Πηγές==
* {{Cite book
* {{Cite book

Έκδοση από την 14:42, 20 Απριλίου 2011

Ο Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς. Έργο του Πέτερ φον Χες

Ο Παναγιώτης Κεφάλας ήταν αγωνιστής του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή του ήταν από το Διρράχι της επαρχίας Ανδρούσης και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντεςκεφαλάδες. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην Καρύταινα και από κει στο Βαλτέτσι όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στην Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.

Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική μάχη στο Μανιάκι μαζί με τον ένδοξο Γρηγόριο Φλέσα.

Πηγές