Λόγιος Ερμής (Σύγγραμμα Φιλολογικόν): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 88: Γραμμή 88:
[[Κατηγορία:Περιοδικά]]
[[Κατηγορία:Περιοδικά]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά περιοδικά]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά περιοδικά]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά Λογοτεχνικά Περιοδικά]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά]]

Έκδοση από την 09:49, 18 Απριλίου 2011

Το άρθρο αφορά τον Λόγιο Ερμή. Για το περιοδικό του 1811 που εκδιδόταν στη Βιέννη, δείτε το άρθρο Ερμής ο Λόγιος

Ο Λόγιος Ερμής ήταν περιοδική έκδοση του Κωνσταντίνου Κόντου (Άμφισσα, 1834 – Αθήνα, 1909), καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των «ελληνικών γραμμάτων». Ο Κόντος ήταν ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς φιλολόγους του 19ου αιώνα και κατά την πολύχρονη πανεπιστημιακή του διαδρομή ανέδειξε πολλούς επιφανείς μαθητές, όπως τον Γ. Χατζιδάκι, Σπ. Βάση και Θ. Κακριδή.

Λόγω των σπουδών του στο Leiden της Ολλανδίας με ειδικότερο πεδίο δράσης τις κλασσικές σπουδές και την ελληνική γλώσσα ήρθε σε στενή επαφή, φιλία και συνεργασία με γνωστούς επιστήμονες στην Κριτική του Κειμένου (Textual criticism), όπως ο Carel Gabriel Cobet (Paris, 1813- Leiden, 1889) και ο Charles Badham (Ludlow 1813 – Sydney, 1884). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προέκυψε η έκδοση του «Λόγιου Ερμή», ο οποίος αποτελεί μια ανθολογία κειμένων και παρατηρήσεων που σχετίζονται με τη νέα ελληνική γλώσσα. Ο Κ. Κόντος εκτός από εκδότης είναι και ο κύριος συγγραφέας των άρθρων του περιοδικού με βασικό συνεργάτη τον C.G. Cobet.

Αν και, όπως δηλώνεται στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, πρόκειται για ένα «Σύγγραμμα φιλολογικόν περιοδικόν τετράκις του έτους εκδιδόμενον», μόνο 4 τεύχη [Τ. 1, Tεύχος 1-3 (1866-1867], Τ. 5, Τεύχος 1 (1876)] έχουν εντοπιστεί σε διάφορες βιβλιοθήκες/συλλογές της χώρας μας (Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Ελληνικό και Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, Πανεπιστήμιο Κρήτης κλπ.) Τα τρία πρώτα τεύχη του περιοδικού εκδόθηκαν στο Leiden, ενώ το τεύχος του 1876 στην Αθήνα (Τυπογραφείο Θρασύβουλου Παπαλεξανδρή).

Το περιεχόμενο και των τεσσάρων τευχών έχει ψηφιοποιηθεί και ευρετηριαστεί στη ψηφιακή συλλογή Δανϊηλίς στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.

Εκτενής αρθρογραφία του Κ. Κόντου μπορεί να αναζητηθεί στην ψηφιακή συλλογή Πλειάς , όπου ευρετηριάζονται περισσότερα από 50 άρθρα του (Γλωσσικαί παρατηρήσεις, Ποικίλα φιλολογικά κλπ) σε σημαντικά περιοδικά όπως η Εστία (περιοδικό) και ο Παρνασσός.

Πηγές


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

  • Θανάσης Καραβάτος, Ερμής ο Λόγιος: ένα βήμα διαλόγου για τη μετακένωση του ζωικού μαγνητισμού-μεσμερισμού , Τα Ιστορικά, τομ.12, τ/χ.23, (Δεκέμβριος 1995), σελ.299-316

Δικτυακοί τόποι