Τηλεγραφία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.5.1) (Ρομπότ: Αφαίρεση: diq:Telegraf
μ r2.6.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: diq:Têlegraf
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
[[da:Telegrafi]]
[[da:Telegrafi]]
[[de:Telegrafie]]
[[de:Telegrafie]]
[[diq:Têlegraf]]
[[en:Telegraphy]]
[[en:Telegraphy]]
[[eo:Telegrafo]]
[[eo:Telegrafo]]

Έκδοση από την 22:18, 18 Μαρτίου 2011

Το διάσημο τηλεγράφημα που έστειλε το 1844 ο Σάμουελ Μορς στον Alfred Vail από την Κάπιτολ της Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη: "What hath God wrought"


Η τηλεγραφία, από τις ελληνικές λέξεις τηλε- (μακριά) και γραφή, είναι η μεγάλης απόστασης μετάδοση γραπτών μηνυμάτων χωρίς φυσική μεταφορά των επιστολών, αρχικά με την αλλαγή αντικειμένων που μπορούσαν να γίνουν ορατά από απόσταση (οπτική τηλεγραφία). Η ραδιοτηλεγραφία ή ασύρματη τηλεγραφία μεταδίδει μηνύματα με τη χρήση ραδιοκυμάτων. Η τηλεγραφία περιέχει και σύγχρονες μορφές μετάδοσης δεδομένων όπως τηλεομοιοτυπία (φαξ), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δίκτυα υπολογιστών εν γένει.

Σηματοφόρος του Claude Chappe στη Γερμανία

Μηνύματα τηλεγραφίας τα οποία αποστέλλονται από χειριστές τηλέγραφων με χρήση σημάτων Μορς λέγονται τηλεγραφήματα. Αργότερα τα τηλεγραφήματα που μεταδόθηκαν με δίκτυο τηλέτυπων (τέλεξ), ένα διακοπτικό δίκτυο τηλεκτυπωτών, παρόμοιο με το τηλεφωνικό, ονομάζονταν τηλετυπίες. Πριν τη διάδοση και πτώση του κόστους των υπεραστικών και διεθνών τηλεφωνημάτων τα τηλεγραφήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Τα τηλεγραφήματα χρησιμοποιούνταν συχνά για την επιβεβαίωση εμπορικών συμφωνιών και, αντίθετα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θεωρούνταν συχνά δεσμευτικά νομικά έγγραφα για την ολοκλήρωση εμπορικών συναλλαγών.

Οπτικοί τηλέγραφοι

Οι πρώτοι τηλέγραφοι χρησιμοποιούσαν οπτικά σήματα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης αναγνωριστικών σημάτων καπνού, τα οποία υπήρξαν από τους αρχαίους χρόνους. Ένα δίκτυο σηματοφόρων που εφευρέθηκε από τον Claude Chappe λειτούργησε στη Γαλλία από το 1792 μέχρι το 1846. Σηματοφόροι χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά στη Σουηδία το 1880.

Ηλεκτρικοί τηλέγραφοι

Διάφορες προσπάθειες χρησιμοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν. Το 1775 ο Francisco de Salva κατασκεύασε έναν ηλεκτροστατικό τηλέγραφο. Το 1809 ο Samuel Thomas von Soemmering κατασκεύασε έναν ηλεκτροχημικό τηλέγραφο. Το 1832 ο Baron Schilling κατασκεύασε έναν ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο.

Δείτε επίσης


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Telegraphy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).