Χούντερτβασερ Χάους: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
βελτίωση
όχι διαγραφή, η ανακατεύθυνση είναι χρήσιμη
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
#REDIRECT [[Χούντερτβασερ Χάους]]
[[Αρχείο:Hundertwasserhaus 2.jpg|thumb|250px|Το Χούντερτβασερ Χαους (Hundertwasser Haus), Βιέννη, Αυστρία.]]
Το '''«Χούντερτβασερ Χάους»''' (''Hundertwasserhaus'') είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε το 1983-1986, βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Λέβενγκασε (Loewengasse) και Κέγκελγκασε (Kegelgasse) της [[Βιέννη|Βιέννης]] και αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της [[Αυστρία|αυστριακής]] πρωτεύουσας. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα του Αυστριακού ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα [[Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ]] (Friedensreich Hundertwasser, 1928 – 2000), σε συνεργασία του και με τους [[Γιόζεφ Κραβίνα]] (Josef Krawina) και [[Πέτερ Πέλικαν]] (Peter Pelikan).

Στη δεκαετία του 1980, ο Χούντερτβασερ στράφηκε κατά κύριο λόγο στην [[αρχιτεκτονική]], σχεδιάζοντας μια σειρά από κτίρια, που περιλάμβαναν σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες. Απομακρύνθηκε συνειδητά από τον αποκαλούμενο «[[Γεωμετρισμός|γεωμετρισμό]]» (geometrization) και τις καθιερωμένες νόρμες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανέπτυξε ένα πολύ προσωπικό ιδίωμα, που το αξιοποίησε όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη ζωγραφική του.

Το «Χούντερτβασερ Χάους» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1983 και 1986, ως δημοτικό συγκρότημα [[Πολυκατοικία|πολυκατοικιών]] και χώρος κοινωνικής στέγασης, με πενήντα δύο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το κτίσμα και η πρόσοψή του κατατέμνεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ακανόνιστα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε κρεμμυδόσχημους [[Τρούλος|τρούλους]].

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς αρχιτέκτονες, ο Χούντερτβασερ αποφεύγει στο «Χούντερτβασερ Χάους» τους επίπεδους ορόφους και τους ευθύγραμμους διαδρόμους, εισάγοντας στο σχεδιασμό του την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ανομοιομορφία της ομορφιάς». Οι στέγες καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά.

Ο Χούντερτβασερ δέχτηκε σαφείς επιρροές από τους ζωγράφους της Σχολής «Σετσεσιόν» (Sezession), μιας βιενέζικης παραλλαγής της [[Αρ Νουβό]] τεχνοτροπίας, που κυριαρχούσε στην αυστριακή πρωτεύουσα, και ειδικότερα από τον πρωτοπόρο εκπρόσωπό της [[Γκούσταφ Κλιμτ]] (Gustav Klimt, 1862 – 1918). Φανερή είναι στο έργο του και η επίδραση του [[Καταλωνία|Καταλανού]] αρχιτέκτονα [[Αντόνιο Γκαουντί]] (Antonio Gaudi, 1852 – 1926), με τις ανατρεπτικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του και κυρίως την έντονη πολυχρωμία τους.

Με ελεύθερο εκφραστικό τρόπο, ο «Οίκος Χούντερτβασερ» δίνει την αίσθηση μιας πλήρους ενότητας, καθώς και την εντύπωση ενός φυσικού οργανισμού που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της φύσης. Θεωρείται δείγμα διαμαρτυρίας εναντίον του κινήματος του [[Μοντερνισμός|μοντερνισμού]] και ξεχωριστό δείγμα [[Μεταμοντερνισμός|μεταμοντέρνας]] αρχιτεκτονικής, αλλά και μια τρισδιάστατη προβολή του ριζοσπαστισμού της ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Η μεγάλη θετική ανταπόκριση του κοινού έφερε στον Χουντερτβάσερ πολλές άλλες δουλειές, και η επιτυχία ως τουριστικό αξιοθέατο παρότρυνε και άλλους δήμους στην δημιουργία παρόμοιων κτιρίων όπως το "Die Grüne Zitadelle von Magdeburg" στο [[Μαγδεμβούργο]].

==Πηγές==
{{commonscat|Hundertwasserhaus}}
• Harry Rand: “Hunderswasser”, Benedikt Taschen Verlag, Koeln, 1993.

• “1001 Buildings You Must See Before You Die”, “''Hunderswasser House''”, pp. 642 – 643, General Editor: Mark Irving, A Quintessense Book/Cassell Illustrated, London, 2008.

[[Κατηγορία:Πολυκατοικία]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Αυστρία]]
[[Κατηγορία:Βιέννη]]

[[be:Дом Хундэртвасэра]]
[[bg:Дом Хундертвасер]]
[[ca:Hundertwasserhaus]]
[[da:Hundertwasserhaus]]
[[de:Hundertwasserhaus]]
[[en:Hundertwasserhaus]]
[[es:Hundertwasserhaus]]
[[fi:Hundertwasserhaus]]
[[fr:Hundertwasserhaus]]
[[hr:Hundertwasserhaus]]
[[hu:Hundertwasser-ház]]
[[it:Hundertwasserhaus]]
[[ja:フンデルトヴァッサー・ハウス]]
[[ka:ჰუნდერტვასერჰაუსი]]
[[pl:Hundertwasserhaus]]
[[ru:Дом Хундертвассера]]
[[sv:Hundertwasserhaus]]
[[tr:Hundertwasser Evi]]

Έκδοση από την 18:13, 27 Φεβρουαρίου 2011

Ανακατεύθυνση σε: