Κοιλάδα της Αόστα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Escarbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ [r2.5.1] Ρομπότ: Προσθήκη: ki:Valle d'Aosta
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: tl:Lambak Aosta
Γραμμή 92: Γραμμή 92:
[[sw:Valle d'Aosta]]
[[sw:Valle d'Aosta]]
[[th:แคว้นปกครองตนเองวัลเลดาออสตา]]
[[th:แคว้นปกครองตนเองวัลเลดาออสตา]]
[[tl:Lambak Aosta]]
[[tr:Aosta Vadisi]]
[[tr:Aosta Vadisi]]
[[uk:Валле-д'Аоста]]
[[uk:Валле-д'Аоста]]

Έκδοση από την 13:19, 27 Φεβρουαρίου 2011

Η θέση της Κοιλάδας της Αόστα στην Ιταλία

Συντεταγμένες: 45°44′49″N 7°26′21″E / 45.74694°N 7.43917°E / 45.74694; 7.43917 Συντεταγμένες: Μη αναμενόμενοι παράμετροι (10)region:IT

Η σημαία της Κοιλάδας της Αόστα

Η Κοιλάδα της Αόστα ή Αόστης (στα ιταλικά Valle d'Aosta, στα γαλλικά Vallée d'Aoste και στα Φραγκοπροβηγκιανά Vâl d’Aoutha) είναι περιφέρεια της Ιταλίας, στο βορειότερο-ανατολικό μέρος της, στα σύνορα με την Ελβετία (βόρεια) και τη Γαλλία (ανατολικά). Στο νότιό της μέρος συνορεύει με την περιφέρεια του Πεδεμόντιου.

Η περιφέρεια της Κοιλάδας της Αόστα είναι η μόνη περιφέρεια που δεν έχει καμία επαρχία και οι υπηρεσίες της επαρχίας παρέχονται απευθείας από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η πόλη της Αόστα. Το όνομα της προέρχεται από το ρωμαϊκό όνομα της πόλης «Augusta Praetoria Salassorum», προς τιμήν του αυτοκράτορα Αυγούστου.

Με επιφάνεια 3,263 km² και πληθυσμό περίπου 120.000 είναι η μικρότερη, και αραιότερα κατοικημένη περιφέρεια της Ιταλίας. Στην ουσία είναι η ευρύτερη περιοχή μιας κοιλάδας των Άλπεων.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι ιταλόφωνοι (λίγο πάνω από 70%), αλλά υπάρχουν και αρκετοί γαλλόφωνοι (μιλούν τη γλώσσα φρανκοπροβενσάλ) και κάποιοι γερμανόφωνοι.