Στάγειρα Χαλκιδικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
αφαίρεση παραπομπής σε ιστολόγιο
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
==Ιστορικά στοιχεία==
==Ιστορικά στοιχεία==
Η πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο το Μεγάλο, προς τιμήν του δασκάλου του.
Η πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο το Μεγάλο, προς τιμήν του δασκάλου του.
Το πάλιό όνομα του χωριού ήταν Καζαντζή Μαχαλάς και αποτελούσε ένα από υτα χωριά των Μαντεμοχωρίων<ref>[http://doumbia-istoria.blogspot.com/search?updated-max=2010-12-10T14%3A16%3A00-08%3A00&max-results=7/ ιστολόγιο, Δουμπιά - Ιστορία]</ref>.. Οι κάτοικοι εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και αυτό συνεχίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Τα μεταλλεία αυτά ανήκαν σε μονές του Αγίου Όρους ως το 18ο αιώνα, οπότε την εκμετάλλευσή τους ανέλαβαν τα Μαδεμοχώρια. Από τα Στάγειρα ήταν ο Διδάσκαλος του Γένους [[Αθανάσιος Σταγειρίτης]] (1780 - 1840) σφοδρός αντίπαλος του [[Αδαμάντιος Κοραής|Αδαμάντιου Κοραή]] και ο Δημήτριος Σαταγειρίτης, αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|επανάστασης του 1821]] και πληρεξούσιος [[Μακεδονία|Μακεδονίας]] στις εθνοσυνελεύσεις [[Γ' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου|Γ΄ Επιδαύρου]] και [[Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους|Δ΄ Άργους]]. Επίσης ο Ελευθέριος Μιχαήλ ήταν αγωνιστής του [[1821]] από την εγκαταλελημένη σήμερα, γειτονική Χωρούδα<ref>[http://doumbia-istoria.blogspot.com/ ιστολόγιο Δουμπιά, ιστορικά θέματα]</ref>.
Το πάλιό όνομα του χωριού ήταν Καζαντζή Μαχαλάς και αποτελούσε ένα από τα χωριά των Μαντεμοχωρίων{{πηγή}}. Οι κάτοικοι εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και αυτό συνεχίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Τα μεταλλεία αυτά ανήκαν σε μονές του Αγίου Όρους ως το 18ο αιώνα, οπότε την εκμετάλλευσή τους ανέλαβαν τα Μαδεμοχώρια. Από τα Στάγειρα ήταν ο Διδάσκαλος του Γένους [[Αθανάσιος Σταγειρίτης]] (1780 - 1840) σφοδρός αντίπαλος του [[Αδαμάντιος Κοραής|Αδαμάντιου Κοραή]] και ο Δημήτριος Σαταγειρίτης, αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|επανάστασης του 1821]] και πληρεξούσιος [[Μακεδονία|Μακεδονίας]] στις εθνοσυνελεύσεις [[Γ' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου|Γ΄ Επιδαύρου]] και [[Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους|Δ΄ Άργους]]. Επίσης ο Ελευθέριος Μιχαήλ ήταν αγωνιστής του [[1821]] από την εγκαταλελειμμένη σήμερα, γειτονική Χωρούδα{{πηγή}}.


==Πηγές==
==Πηγές==
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==


{{παραπομπές|2}}
{{παραπομπές}


==Εξωτερικές συνδέσεις==
==Εξωτερικές συνδέσεις==

Έκδοση από την 11:18, 19 Φεβρουαρίου 2011

Στάγ(ε)ιρα
Στάγ(ε)ιρα is located in Greece
Στάγ(ε)ιρα
Στάγ(ε)ιρα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΣταγίρων-Ακάνθου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο510
Πληθυσμός372 (2001)

Τα Στάγειρα (372 κάτοικοι το 2001) είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη και η είσοδος του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου. Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Στρατονικού (Στρεμπενίκος), με υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, στη βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Η απόστασή τους από την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι 73 χιλιόμετρα.

Αξιοθέατα

Το ιστορικό χωριό Στάγειρα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Ουρανούπολης και απέχει 8 χιλιόμετρα από την θάλασσα. Στην είσοδο του χωριού σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο στο οποίο βρίσκεται ο ανδριάντας του Αριστοτέλη καθώς επίσης και πολλά υπέργεια μνημεία, όπως πύργοι (ένας του 16ου αιώνα), δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά, από την εποχή των Σιδηροκαυσίων. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και χρονολογείται από το 1814. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Υποδομή

Λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Σταγίρων-Στρατονίκης και δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος, με το όνομα "Αρχαία Στάγειρα". Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.

Ιστορικά στοιχεία

Η πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο το Μεγάλο, προς τιμήν του δασκάλου του. Το πάλιό όνομα του χωριού ήταν Καζαντζή Μαχαλάς και αποτελούσε ένα από τα χωριά των Μαντεμοχωρίων[εκκρεμεί παραπομπή]. Οι κάτοικοι εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και αυτό συνεχίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Τα μεταλλεία αυτά ανήκαν σε μονές του Αγίου Όρους ως το 18ο αιώνα, οπότε την εκμετάλλευσή τους ανέλαβαν τα Μαδεμοχώρια. Από τα Στάγειρα ήταν ο Διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Σταγειρίτης (1780 - 1840) σφοδρός αντίπαλος του Αδαμάντιου Κοραή και ο Δημήτριος Σαταγειρίτης, αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και πληρεξούσιος Μακεδονίας στις εθνοσυνελεύσεις Γ΄ Επιδαύρου και Δ΄ Άργους. Επίσης ο Ελευθέριος Μιχαήλ ήταν αγωνιστής του 1821 από την εγκαταλελειμμένη σήμερα, γειτονική Χωρούδα[εκκρεμεί παραπομπή].

Πηγές

  • Ταξιδιωτικός Οδηγός, Κεντρική-Δυτική Μακεδονία, εκδ. Explorer, 2003.

Παραπομπές

{{παραπομπές}

Εξωτερικές συνδέσεις