Πάπας Πίος Γ΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: mk:Папа Пиј III; διακοσμητικές αλλαγές
Thijs!bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.6.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: da:Pave Pius 3.
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
[[ca:Pius III]]
[[ca:Pius III]]
[[cs:Pius III.]]
[[cs:Pius III.]]
[[da:Pave Pius 3.]]
[[de:Pius III.]]
[[de:Pius III.]]
[[en:Pope Pius III]]
[[en:Pope Pius III]]

Έκδοση από την 14:50, 1 Φεβρουαρίου 2011

Πίος Γ΄
Από22-09-1503
Έως18-10-1503
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος ΣΤ΄
ΔιάδοχοςΙούλιος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
Θυρεός{{{θυρεός_alt}}}

Ο Πάπας Πίος Γ΄ (κοσμικό όνομα: Φραντσέσκο Νάννι Τοντεσκίνι Πικκολόμινι, ιταλ. Francesco Nanni Todeschini Piccolomini, * 29 Μαΐου 1439 - 18 Οκτωβρίου 1503)ήταν ο 215ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις 22 Σεπτεμβρίου 1513 ως το θάνατό του.

Μετά τις νομικές σπουδές στην Περούτζα, σε ηλικία μόλις 22 ετών ανακηρύχθηκε αρχιεπίσκοπος της Σιένα από το θείο του Πάπα Πίο Β΄, ο οποίος του επέτρεψε ακόμη να κοσμήσει το όνομά του με τον οίκο των Πικκολόμινι (αφού η μητέρα του ήταν αδερφή του Πίου Β΄. Ήταν πρεσβευτής του πάπα σε επίσημες αποστολές από τον Πίο Β΄ αλλά και από τον Σίξτο Δ΄ στη δοκιμή να αποκαταστήσει την παπική εξουσία στην Ούμπρια.

Ήταν πολέμιος της πολιτικής του Αλεξάνδρου ΣΤ΄, και εν μέσω των διαταραχών που ακολούθησαν το θάνατο αυτού του τελευταίου, κατάφερε να εκλεχτεί Πάπας, με τη στήριξη του καρδιναλίου Ντέλλα Ρόβερε, ο οποίος αργότερα θα γίνει Πάπας ως Ιούλιος Β΄. Επέτρεψε στον Καίσαρα Βοργία να επιστρέψει στη Ρώμη, μα ταυτόχρονα ξεκίνησε με εξυπνάδα την τροποποίηση της κουρίας. Πέθανε μόλις 26 ημέρες μετά την εκλογή του σε πάπα από έλκος ή όπως υποστηρίζουν κάποιοι από δηλητήριο που του έδωσαν με την υποκίνηση του Παντόλφο Πετρούτσι, ηγεμόνα της Σιένα. Διάδοχός του ήταν ο Πάπας Ιούλιος Β΄.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Papa Pio III της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).