Ανιανός Αλεξανδρείας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Papa Anijan od Aleksandrije; διακοσμητικές αλλαγές
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: mk:Анијан Александриски
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
[[es:Aniano de Alejandría]]
[[es:Aniano de Alejandría]]
[[it:Aniano di Alessandria]]
[[it:Aniano di Alessandria]]
[[mk:Анијан Александриски]]
[[pt:Aniano de Alexandria]]
[[pt:Aniano de Alexandria]]
[[ru:Аниан Александрийский]]
[[ru:Аниан Александрийский]]

Έκδοση από την 23:59, 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Ανιανός βαπτίζεται από τον Ευαγγελιστή Μάρκο, γλυπτό από το ναό Ιωάννη και Παύλου στη Βενετία

Ο Ανιανός ή Αννιανός, ήταν, σύμφωνα με μεταγενέστερες παραδόσεις[1], μαθητής του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου και διάδοχός του ως επίσκοπος στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τις απόκρυφο βιβλίο των Πράξεων του Μάρκου (Acta Marci)[2], ο Ανιανός ως ειδωλολάτρης ήταν υποδηματοποιός στην Αλεξάνδρεια. Όταν έφτασε στην πόλη ο Άγιος Μάρκος, πήγε σε εκείνον για να του επισκευάσει τα παπούτσια. Ενώ ο Ανιανός τα επισκεύαζε, χτύπησε το χέρι του, το οποίο θεράπευσε θαυματουργικά ο Άγιος Μάρκος, επαλείφοντάς το με πηλό από το σάλιο του. Κατόπιν του ζήτησε να πιστέψει στο Χριστό, τον βάπτισε Χριστιανό και διαδέχτηκε τον άγιο ως δεύτερος επίσκοπος Αλεξανδρείας.

Εκτιμάται ότι εκοιμήθη μεταξύ των ετών 82 και 86. Το σκήνωμά του βρίσκεται σήμερα στο ναό του Αγίου Θωμά στη Βενετία. Η μνήμη του ως Αγίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 20 Φεβρουαρίου και στις 25 Απριλίου (μαζί με τον Ευαγγελιστή Μάρκο).

Υποσημειώσεις

  1. «Νέρωνος δὲ ὄγδοον ἄγοντος τῆς βασιλείας ἔτος͵ πρῶτος μετὰ Μάρκον τὸν εὐαγγελιστὴν τῆς ἐν Ἀλεξανδρείᾳ παροικίας Ἀννιανὸς τὴν λειτουργίαν διαδέχεται». (Ευσέβιος Καισαρείας, Εκκλησιαστική Ιστορία 2.24)
  2. Wilhelm Schneemelcher, New Testament Apocrypha: Writings Relating to the Apostles Apocalypses and Related Subjects, James Clarke Company, 1992, σσ. 464, 465· Alban Butler, The Lives of the Fathers, Martyrs and Other Principal Saints, σ. 258.

Πηγές

  • Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Χρύσας Μαλτέζου, Ενρίκο Μορίνι, Ιερά λείψανα αγίων της καθ'ημάς Ανατολής στη Βενετία, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2005, ISBN 960-315-551-9, σελ. 100