Ηλεκτρεγερτική δύναμη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ορισμός, καλύτερα
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{βελτίωση}}
{{βελτίωση}}


'''Ηλεκτρεγερτική δύναμη''' (συντομογραφικά: '''ΗΕΔ''') είναι το «''εγειρόμενο ηλεκτρικό δυναμικό''», ικανό να προκαλέσει την προσανατολισμένη κίνηση [[ηλεκτρικό φορτίο|ηλεκτρικών φορτίων]]. Είναι συνώνυμη ορολογία της «[[Διαφορά δυναμικού#Διαφορά Ηλεκτρικού Δυναμικού (Ηλεκτρική Τάση)|διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού]]» που αναπτύσσεται μεταξύ των άκρων οποιασδήποτε πηγής [[ηλεκτρική τάση|ηλεκτρικής τάσης]] και μετριέται σε [[βολτ]]. Σε μονάδες, η ηλεκτρεγερτική δύναμη ανάγεται σε:'' [[δύναμη]] επί [[απόσταση]] ανά μονάδα ηλεκτρικού φορτίου'', ή αλλιώς, ''[[ενέργεια]] ανά μονάδα φορτίου'', δηλαδή δεν πρόκειται για δύναμη.
Η '''ηλεκτρεγερτική δύναμη''' (συντομογραφικά: '''ΗΕΔ''') είναι «''εγειρόμενο ηλεκτρικό δυναμικό''», ικανό να προκαλέσει την προσανατολισμένη κίνηση [[ηλεκτρικό φορτίο|ηλεκτρικών φορτίων]]. Είναι συνώνυμη ορολογία της «[[Διαφορά δυναμικού#Διαφορά Ηλεκτρικού Δυναμικού (Ηλεκτρική Τάση)|διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού]]» που αναπτύσσεται μεταξύ των [[ηλεκτρικός πόλος|πόλων]] οποιασδήποτε πηγής [[ηλεκτρική τάση|ηλεκτρικής τάσης]], όταν η πηγή παραμένει ασύνδετη σε [[ηλεκτρικό κύκλωμα]], και μετριέται σε [[βολτ]]. Σε μονάδες, η ηλεκτρεγερτική δύναμη ανάγεται σε:'' [[δύναμη]] επί [[απόσταση]] ανά μονάδα ηλεκτρικού φορτίου'', ή αλλιώς, ''[[ενέργεια]] ανά μονάδα φορτίου'', δηλαδή δεν πρόκειται για δύναμη.


== Πηγές ΗΕΔ ==
== Πηγές ΗΕΔ ==

Έκδοση από την 19:56, 28 Δεκεμβρίου 2010

Πρότυπο:Βελτίωση

Η ηλεκτρεγερτική δύναμη (συντομογραφικά: ΗΕΔ) είναι «εγειρόμενο ηλεκτρικό δυναμικό», ικανό να προκαλέσει την προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. Είναι συνώνυμη ορολογία της «διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού» που αναπτύσσεται μεταξύ των πόλων οποιασδήποτε πηγής ηλεκτρικής τάσης, όταν η πηγή παραμένει ασύνδετη σε ηλεκτρικό κύκλωμα, και μετριέται σε βολτ. Σε μονάδες, η ηλεκτρεγερτική δύναμη ανάγεται σε: δύναμη επί απόσταση ανά μονάδα ηλεκτρικού φορτίου, ή αλλιώς, ενέργεια ανά μονάδα φορτίου, δηλαδή δεν πρόκειται για δύναμη.

Πηγές ΗΕΔ

Ηλεκτρεγερτική δύναμη μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε πηγή ηλεκτρικής τάσης, όπως:

Η ηλεκτρεγερτική δύναμη ως επαγωγική τάση

Εξίσωση Ορισμού

Ορίζουμε σαν ροή Φ που περνά από μια διατομή εμβαδού S, το γινόμενο της εντάσεως Β του μαγνητικού πεδίου επί το εμβαδόν S

Με την βοήθεια αυτής της σχέσης ορίζεται η Ηλεκτρεγερτική Δύναμη σαν:

Ανάλυση

Από τον ορισμό της γίνεται προφανές ότι η ανάπτυξη αυτής της δύναμης μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

  • Με μεταβολή της εντάσεως του μαγνητικού πεδίου
  • Mε μεταβολή της διατομής αγωγού, δηλαδή του μέτρου του διανύσματος

Για πρακτικούς λόγους συνήθως μεταβάλλεται η ένταση καθώς ο αγωγός είναι σταθερού εμβαδού. Σε αυτή την περίπτωση η μεταβολή του εμβαδού της διατομής στο χρόνο είναι μηδέν, δηλ. και γι' αυτό ο 2ος όρος της εξίσωσης μηδενίζεται.

Μονάδα Μέτρησης

Μονάδα μέτρησης είναι το Volt διότι το αποτέλεσμα της δύναμης αυτής είναι η δημιουργία διαφοράς δυναμικού κατά μήκος του κυκλώματος και κίνηση των φορτίων του μεταλλικού πλέγματος του αγώγιμου υλικού από το οποίο αποτελείται το καλώδιο.

Εφαρμογή

Όταν ένας αγωγός με μήκος κινείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο εντάσεως , διαρρέεται από ρεύμα εντάσεως και έχει ταχύτητα , τότε παρατηρείται ότι ανάμεσα στα άκρα του δημιουργείται ΗΕΔ μέτρου και στον αγωγό ασκείται δύναμη Laplace μέτρου με φορά που δείχνεται από τον κανόνα του δεξιού χεριού (ακόμα και για τους αριστερόχειρες).