Κερνούνος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Catlemur (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Catlemur (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
* [http://www.pantheon.org Encyclopedia Mythica]
* [http://www.pantheon.org Encyclopedia Mythica]
* ''Corpus Inscriptionum Latinarum'' (CIL) volume 13, number 03026
* ''Corpus Inscriptionum Latinarum'' (CIL) volume 13, number 03026
* Nussbaum, Alan J. (1986) ''Head and Horn in Indo-European'', Berlin, New York: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-010449-0
* Nussbaum, Alan J. (1986) ''Head and Horn in Indo-European'', Berlin, New York: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-010449-0
*Мифы Народов Мира,Энциклопедия 2 (1992),второе издание.



== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 13:21, 3 Δεκεμβρίου 2010

Για τους Κέλτες, ο Κερνούνος (λατ. Cernunnos) είναι το θεοποιημένο πνεύμα των αρσενικών ζώων με κέρατα, ιδιαίτερα των ελαφιών, καθώς και θεός της φύσης που έχει σχέση με την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα. Σαν "Κερασφόρος Θεός", ο Κερνούνος αποτελεί μια από πολλές παρόμοιες θεότητες αρχαίων πολιτισμών. Γεννιέται στο χειμερινό ηλιοστάσιο, παντρεύεται τη θεά στη γιορτή του Μπελτέιν και πεθαίνει στο θερινό ηλιοστάσιο. Εναλλάσσεται με τη θεά της σελήνης στην εξουσία της ζωής και του θανάτου, διαωνίζοντας τον κύκλο του θανάτου, της αναγέννησης και της μετενσάρκωσης.Θεωρείται οτι ήταν ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου.


Ρίζες

Από αρχαίες επιγραφές και απεικονίσεις που έχουν ανακαλυφθεί, ο Κερνούνος λατρευόταν στη Γαλατία, στη Βόρεια Ιταλία (Gallia Cisalpina) και στις νότιες ακτές της Βρετανίας.

Παρόμοιες θεότητες με τον Κερνούνο υπάρχουν και σε μη κελτικούς πολιτισμούς, όπως ο Πάνας στην Ελληνική μυθολογία, ο Μινώταυρος στο Μινωικό πολιτισμός κι ο Πασουπάτι των Ινδών, άρχοντας των ζώων. Όλοι τους είναι αρσενικές κερασφόρες θεότητες που έχουν σχέση με τα ζώα και το αρχέγονο ένστικτο της άγριας φύσης.

Απεικονίσεις

Οι απεικονίσεις του Κερνούνου είναι εντυπωσιακά απαράλλαχτες σε όλο τον Κελτικό πολιτισμό. Το πιο διακριτό χαρακτηριστικό του είναι τα κέρατα ελαφιού, ενώ συνήθως εμφανίζεται σαν ώριμος άνδρας με μακρύ μαλλί και γενειάδα. Στο λαιμό του έχει περασμένο ένα κελτικό περιδέραιο που συμβολίζει υψηλή γενιά. Συνήθως απεικονίζεται καθιστός με σταυρωμένα τα πόδια του, ώστε πολλοί να θεωρούν ότι είναι σε στάση διαλογισμού ή σαμάνου, αν και μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι οι Κέλτες κάθονταν οκλαδόν όταν πήγαιναν για κυνήγι.

Δίπλα του σχεδόν πάντοτε απεικονίζονται ζώα, ειδικά ένα αρσενικό ελάφι ή ένα ταύρο με μικρά κέρατα με ένα περιδέραιο τόρκεβας πάνω τους, όπως και επίσης ένα τέρας που φαίνεται να ανήκει σε αυτόν: ένα φίδι με κέρατα κριαριού. Κατά συνέπεια, πολλοί μελετητές τον αποκαλούν "Άρχοντα των Ζώων" ή και Άρχοντα του Κυνηγιού".

Πηγές

  • Encyclopedia Mythica
  • Corpus Inscriptionum Latinarum (CIL) volume 13, number 03026
  • Nussbaum, Alan J. (1986) Head and Horn in Indo-European, Berlin, New York: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-010449-0
  • Мифы Народов Мира,Энциклопедия 2 (1992),второе издание.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι