Kia Rio: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Μοντέλα Kia (με το HotCat)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 61: Γραμμή 61:


[[Κατηγορία:Μοντέλα αυτοκινήτων]]
[[Κατηγορία:Μοντέλα αυτοκινήτων]]
[[Κατηγορία:Νότια Κορέα]]
[[Κατηγορία:Μικρομεσαία αυτοκίνητα]]
[[Κατηγορία:Μικρομεσαία αυτοκίνητα]]
[[Κατηγορία:Μοντέλα Kia]]
[[Κατηγορία:Μοντέλα Kia]]

Έκδοση από την 08:49, 30 Νοεμβρίου 2010

Kia Rio
Μοντέλο του 2008
Κατασκευαστής Kia Motors
Έτος Παραγωγής 2000 – σήμερα
Τάξη Subcompact
Σχετικό Hyundai Accent
Παρόμοια Chevrolet Aveo
Toyota Vitz
Suzuki Aerio
Nissan Versa

Το Kia Rio είναι ένα subcompact αυτοκίνητο που κατασκευάζει η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Kia Motors και λανσαρίστηκε στην αγορά στα τέλη του 2000 (το έτος 2001 για τα νέα μοντέλα). Αντικατέστησε το Kia Pride, του οποίου η παραγωγή σταμάτησε το 2000. Παρόμοια αυτοκίνητα στην αγορά με το Rio είναι τα Toyota Vitz (Toyota Yaris ή Echo σε μερικές αγορές), Chevrolet Aveo και το Hyundai Accent. Το Rio συναγωνίζεται και με αυτοκίνητα όπως το Honda Civic και το Mazda 3, σε μικρότερo βαθμό.

Πρώτη γενιά

To Rio αυτό ήταν ένα από τα πλέον φθηνά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και διετίθετο στην αγορά ως 4-πορτο sedan ή ως hatchback. Η έκδοση wagon έκανε πωλήσεις ως Rio Cinco (cinco: το πέντε στα ισπανικά) στις ΗΠΑ, το Rio RX-V στον Καναδά, το Rio Look στη Χιλή ή απλώς το Rio στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η sedan έκδοση δεν έκανε πωλήσεις στη χώρα αυτή. Στην Ελλάδα, και οι δύο εκδόσεις πωλούνται ως Rio.

Tο Rio πρώτης γενεάς προσέφερε μόνο έναν κινητήρα κάθε χρονιά:

  • αρχικά τον 1.5 L 4-κύλινδρο, ισχύος 96 hp, από το 2001 μέχρι το 2002,
  • έπειτα τον 1.6 L 4-κύλινδρο, ισχύος 105 hp (από κοινού με το Hyundai Accent) από το 2003 μέχρι το 2005.

Όλες οι εκδόσεις προσέφεραν την επιλογή ανάμεσα σε 5-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή 4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Στην Ελλάδα, εισήχθη μόνο η έκδοση με τον κινητήρα 1.300 κ.ε. με 75 hp. Το 2003, το ανανεωμένο Kia Rio προσέφερε βελτιωμένο κινητήρα με 81 hp.

Τα στοιχεία του εξοπλισμού ασφαλείας του ήταν σχετικά λίγα, καθώς είχε μόνο ζώνες ασφαλείας και αερόσακους για τον οδηγό και το συνοδηγό. Το ABS ήταν προαιρετικό για τα απλά μοντέλα αλλά στάνταρ για τα ανώτερης κλάσης μοντέλα, όπως π.χ. για το Rio LX, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η έκδοση LS προσέφερε όλα τα διαθέσιμα αξεσουάρ (αερόσακο οδηγού/συνοδηγού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/πίσω, ραδιο-CD, δερμάτινο σαλόνι κλπ).

  • Παραγωγή: 2000 – 2005
  • Στυλ: 4-πορτο sedan και 4-πορτο station wagon

Δεύτερη γενιά

Η πρώτη γενιά αντικαταστάθηκε το 2006. Το νέο Rio βασίζεται σε έναν επανασχεδιασμό που εφαρμόστηκε και στο Hyundai Accent. Ο κινητήρας αναβαθμίστηκε στους 110 hp.

Στις άλλες αλλαγές, συμπεριλαμβάνονται πολλές διακοσμητικές προσθήκες, η αύξηση του εξωτερικού μεγέθους του οχήματος και του εσωτερικού του όγκου, περισσότερα στοιχεία εξοπλισμού ασφαλείας και η αντικατάσταση του Rio Cinco με ένα 5-πορτο hatchback, το αποκαλούμενο Rio5 στις ΗΠΑ. Tο 2006 sedan προσφέρει 2 επίπεδα εξοπλισμού, ενω το Rio5 παρέχει ένα επίπεδο trim αντίστοιχο και καλύτερο από τα 2 sedan επίπεδα trim. Επίσης, ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το δερμάτινο τιμόνι. Στην Ευρώπη, μόνο το 5-πορτο hatchback έχει σημαντικές πωλήσεις.

Για πρώτη φορά, το Rio του 2006 βραβεύτηκε από τον ειδικό Τύπο για τα αυτοκίνητα, με το "βραβείο των συντακτών στην κατηγορία του πλέον βελτιωμένου νέου αυτοκινήτου", από την Autobytel.

Το 2007 και το 2008 έγιναν πολύ μικρές αλλαγές. Για το μοντέλο του 2009 στον εξοπλισμό συμπεριλήφθηκε και δορυφορικό ραδιόφωνο στις ΗΠΑ.

Το Kia Rio κατατάχθηκε 5ο στον κατάλογο με τα 20 λιγότερο ακριβά για ασφάλιση αυτοκίνητα του 2009 στο Insure.com.[1]

  • Παραγωγή: 2006 – σήμερα
  • Στυλ: 4-πορτο sedan και 5-πορτο hatchback

Παραπομπές

  1. The Most Expensive Cars to Insure 3 Ιουνίου 2009, U.S. News Rankings & Reviews