Σιάτλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ro:Seattle, Washington
KamikazeBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ [r2.6.4] Ρομπότ: Τροποποίηση: mr:सिअ‍ॅटल, वॉशिंग्टन
Γραμμή 105: Γραμμή 105:
[[lv:Sietla]]
[[lv:Sietla]]
[[mk:Сиетл]]
[[mk:Сиетл]]
[[mr:सिअॅटल, वॉशिंग्टन]]
[[mr:सिअ‍ॅटल, वॉशिंग्टन]]
[[ms:Seattle]]
[[ms:Seattle]]
[[nds:Seattle]]
[[nds:Seattle]]

Έκδοση από την 01:29, 28 Νοεμβρίου 2010

Συντεταγμένες: 47°36′35″N 122°19′59″W / 47.60972°N 122.33306°W / 47.60972; -122.33306 Πρότυπο:Πόλη (Η.Π.Α.) Το Σιάτλ (Αγγλικά Seattle) είναι πόλη των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της πολιτείας Ουάσινγκτον και το σημαντικότερο αστικό και οικονομικό κέντρο στα βορειοδυτικά της χώρας.

Γεωγραφία

Το Σιάτλ είναι κτισμένο στην ακτή του όρμου Έλιοτ μέσα στον Πάτζετ Σάουντ (μια στενή λωρίδα του Ειρηνικού ωκεανού που εισχωρεί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον). Στα ανατολικά του βρίσκεται η λίμνη Ουάσινγκτον που μέσω ενός τεχνητού καναλιού συνδέεται με τον Πάτζετ Σάουντ. Το υψόμετρο της πόλης κυμαίνεται από 0 ως 158 μέτρα, καθώς περιλαμβάνει αρκετούς λόφους (που συχνά καταμετρούνται ως εφτά όπως και στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη). Η μορφολογία του εδάφους στο κέντρο της πόλης έχει αλλάξει τεχνητά μέσω χωματουργικών εργασιών. Από αυτές τις εργασίες έχει προκύψει και ένα τεχνητό νησί, το Χάρμπορ Άιλαντ.

Χάρτης της πόλης

Μητροπολιτική περιοχή

Το Σιάτλ είναι το κέντρο μιας μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής που εκτείνεται στις πυκνοκατοικημένες ακτές του Πάτζετ Σάουντ. Ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.[1] Άλλες σημαντικές πόλεις είναι οι Τακόμα, Μπελέβ, Έβερετ, Ρέντμοντ και Ολίμπια (η πρωτεύουσα της πολιτείας).

Ιστορία

Η σύγχρονη ιστορία του Σιάτλ θεωρείται ότι ξενικά το 1851 όταν έφτασαν στην περιοχή τα μέλη της οικογένειας Ντένι. Η επίσημη ίδρυση έγινε το 1869 όταν και ο πληθυσμός ήταν περίπου 1.000 κάτοικοι. Το 1889 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Η ανοικοδόμηση έγινε πολύ γρήγορα και με το εργατικό δυναμικό που προσέλκυσε ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε. Η οικονομία άνθησε μετά την ανακάλυψη χρυσού στον ποταμό Κλοντάικ το 1896. Ο πυρετός του χρυσού που ακολούθησε έφερε πολλούς μετανάστες στην πόλη και την κατέστησε το δυναμικότερο κέντρο των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε σειρά έργων που αύξησαν την έκταση της πόλης καθώς και η διάνοιξη του καναλιού που ένωσε τη λίμνη Ουάσινγκτον με τον Πάτζετ Σάουντ.

Το 1962 η πόλη διοργάνωσε την παγκόσμια έκθεση (Century 21 Exposition). Στα πλαίσια της έγιναν αρκετά έργα που άλλαξαν τη μορφή της πόλης, ανάμεσά τους και η κατασκευή του πύργου Space Needle («Διαστημική Βελόνα») που είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο του Σιάτλ.

Το 1999 έγινε η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που συνοδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης και επεισόδια στους δρόμους της πόλης.[2]

Η «Διαστημική Βελόνα» (Space Needle)

Οικονομία

Η οικονομία της πόλης είναι στενά συνδεδεμένη με την αεροναυπηγική εταιρία Μπόινγκ που ιδρύθηκε εκεί. Η έδρα της σήμερα είναι στο Σικάγο αλλά μεγάλο μέρος της παραγωγής παραμένει στο Σιάτλ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της πόλης. Πιο πρόσφατα έχει αναπτυχθεί ο τομέας των νέων τεχνολογιών με εταιρίες όπως η Microsoft (τα κεντρικά της είναι στο προάστιο Ρέντμοντ) και η Amazon.com. Το Σιάτλ έχει τη φήμη μιας πόλης με μεγάλη κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ. Εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρίας Starbucks.

Το λιμάνι του Σιάτλ είναι ένα από τα σημαντικότερα στον Ειρηνικό Ωκεανό[3]. Έχει μεγάλη εμπορευματική αλλά και τουριστική κίνηση, καθώς εξυπηρετεί πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια το χρόνο.[4]

Πολιτισμός

Εκτός από οικονομικό το Σιάτλ είναι και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Ιδιαίτερα φημισμένη είναι η συμφωνική ορχήστρα της πόλης.[5] Η πόλη έχει επίσης μια αρκετά ανεπτυγμένη θεατρική σκηνή.

Τη δεκαετία του 1990 το Σιάτλ έγινε γνωστό ως η πατρίδα της μουσικής γκραντζ. Σημαντικά συγκροτήματα που σχηματίστηκαν εκεί είναι οι Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden και Alice in Chains.

Αναφορές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Wikitravel

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Seattle, Washington της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Link FA