Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας (1726-1746): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: no:Maria Teresia av Spania
LaaknorBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ [r2.5.2] Ρομπότ: Τροποποίηση: no:Maria Teresa av Spania
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
[[ja:マリー=テレーズ=ラファエル・ド・ブルボン]]
[[ja:マリー=テレーズ=ラファエル・ド・ブルボン]]
[[nl:Maria Theresia Rafaela van Spanje]]
[[nl:Maria Theresia Rafaela van Spanje]]
[[no:Maria Teresia av Spania]]
[[no:Maria Teresa av Spania]]
[[pl:Maria Teresa Rafaela Burbon]]
[[pl:Maria Teresa Rafaela Burbon]]
[[ro:Infanta Maria Teresa Rafaela a Spaniei]]
[[ro:Infanta Maria Teresa Rafaela a Spaniei]]

Έκδοση από την 01:16, 23 Νοεμβρίου 2010

Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, δελφίνη της Γαλλίας

Μαρία Τερέζα Αντωνία Ραφαέλα της Ισπανίας (1726 - 1746), ινφάντα της Ισπανίας και δελφίνη της Γαλλία της με τον Λουδοβίκο, δελφίνο της Γαλλίας. Κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε' και της Ελισσάβετ Φαρνέζε.

Την εποχή που αρραβωνιάστηκαν, υπήρχε έχθρα μεταξύ των δύο βασιλικών οίκων, αφού οι Ισπανοί ένιωσαν προσβεβλημένοι με το βίαιο σπάσιμο του αρραβώνα της μεγάλης της αδελφής Μαριάννας Βικτωρίας με τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ', πατέρα του δελφίνου (1725). Ο συγκεκριμένος γάμος προβλεπόταν, προκειμένου να γεφυρώσει τις άσχημες διαφορές που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κλάδων.

Αρχικά, ο γάμος ήταν δύσκολος γιατί ο δελφίνος δεν μπορούσε να αφήσει έγκυο την σύζυγό του. Η Μαρία είχε ντροπαλό, μελαγχολικό και κλειστό χαρακτήρα και απέφευγε τα παιχνίδια στην αυλή, περνώντας τις περισσότερες ώρες της μέρας κλεισμένη στο δωμάτιο της.

Τελικά ο γάμος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1745. Ο πεθερός της, βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ', εξακολουθούσε να την αποστρέφεται έντονα, επηρεασμένος από την ερωμένη του, Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, που της είχε έντονο μίσος.

Τον Ιούλιο του 1746, δημιουργήθηκαν προβλήματα και επιπλοκές όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει, κάτι που αναστάτωσε άσχημα τον νευρικό δελφίνο. Τελικά γέννησε μια κόρη που πέθανε 2 ετών, ενώ η Μαρία Τερέζα δεν συνήλθε από τις επιπλοκές της γέννας και πέθανε σε λίγες μέρες.

Ο δελφίνος συνετρίβη ψυχολογικά από τον θάνατο της συζύγου του, με την οποία ήταν πολύ στενά δεμένος τον τελευταίο καιρό, αλλά αναγκάστηκε σε λίγο να προχωρήσει σε δεύτερο γάμο με την Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας.

Πηγές

  • Αγγλική Wikipedia