Walk the Line: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: he:הולך בדרכי (סרט, 2005)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Walk the Line
Γραμμή 62: Γραμμή 62:
[[pt:Walk the Line]]
[[pt:Walk the Line]]
[[ru:Переступить черту (фильм, 2005)]]
[[ru:Переступить черту (фильм, 2005)]]
[[sh:Walk the Line]]
[[sr:Ход по ивици]]
[[sr:Ход по ивици]]
[[sv:Walk the Line]]
[[sv:Walk the Line]]

Έκδοση από την 15:02, 22 Νοεμβρίου 2010

Walk the Line
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Μάνγκολντ
ΠαραγωγήΚάθι Κόνραντ,
Τζέιμς Κιτς
ΣενάριοΓκιλ Ντένις,
Τζέιμς Μάνγκολντ
Βασισμένο σεMan in Black: His Own Story in His Own Words και Cash: The Autobiography
ΠρωταγωνιστέςΧοακίν Φίνιξ,
Ρις Γουίδερσπουν
ΜουσικήΤ-Μπόουν Μπερνέτ
ΦωτογραφίαΦαίδων Παπαμιχαήλ
ΜοντάζMichael McCusker
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox[1]
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή2005
Διάρκεια136 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γερμανία
ΓλώσσαΑγγλική

Walk the Line είναι ο τίτλος μουσικής - αισθηματικής ταινίας Αμερικάνικης παραγωγής του 2005. Αφηγείται την αληθινή ιστορία του κάντρι μουσικού Τζόνι Κας. Παράχθηκε από την 20th Century Fox, η οποία και διένειμε την ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την χρηματοδότησε με το ποσόν των 29,000,000 δολλαρίων. Η πρεμιέρα της έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 18 Νοεμβρίου 2005, ενώ στην Ελλάδα, όπου την διανομή της ανέλαβε η εταιρεία Odeon, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2006.

Έχει προταθεί για 5 Βραβεία Όσκαρ και οι δύο προταγωνιστές της (Χοακίν Φίνιξ και Ρις Γουίδερσπουν) κέρδισαν από μία Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους στην ταινία.

Υπόθεση

Η ταινία εξετάζει τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του θρυλικού αστέρα της κάντρι μουσικής Τζόνι Κας, που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει τα μαζικά ακροατήρια. Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά για το τί σημαίνει τέχνη, μουσική και νιάτα, γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, Τζούν Κάρτερ (Ρις Γουίδερσπουν).

Η Μουσική της Ταινίας

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ ήξερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ήταν να "δώσει ζωή" στη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις του Τζόνι Κας. Ήθελε το κοινό που θα δει το φιλμ να βιώσει ρεαλιστικά τον ενθουσιασμό των συναυλιών της εποχής. Όπως εξηγεί, "εστίασα στη μουσική ως εκφραστικό μέσο των χαρακτήρων- την ιδέα ότι ένα τραγούδι πηγάζει απ' ό,τι αισθάνεται πραγματικά ο τραγουδιστής και από την ανικανότητά του να εκφραστεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Αισθάνθηκα ότι προκειμένου να δούμε τον Τζόνι να δημιουργεί τα τραγούδια του, δεν έπρεπε απλά να πατήσουμε ένα κουμπί στο κασετόφωνο και αυτό είναι όλο. Ήθελα να δω το Folsom Prison να ξαναγεννιέται στα άθλια κτίρια μιας Γερμανικής στρατιωτικής βάσης. Ήθελα να δω την οντισιόν του Τζόνι για τον Σαμ Φίλιπς, στη διάρκεια της οποίας στεκόταν σα να ήταν γυμνός και έκφυλος."

Για το λόγο αυτό, οι πρωταγωνιστές ερμηνεύουν οι ίδιοι τα τραγούδια, κάτι που η Ρις Γουίδερσπουν βρήκε εξαιρετικά δύσκολο, από τη στιγμή που δεν είχε κάνει στο παρελθόν κάτι ανάλογο και μάλιστα μπροστά σε κοινό. Και οι δύο πάντως το είδαν ως μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία και μια ευκαιρία να μπουν περισσότερο βαθιά μέσα στους ρόλους τους.

Επιπλέον Πληροφορίες

  • Ο Τζόνι Κας υπήρξε θαυμαστής του Χοακίν Φίνιξ, παρακολουθώντας τον στο ρόλο του Αυτοκράτορα Κόμμοδου στην ταινία Μονομάχος, για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ.
  • Σύμφωνα με τη Τζουν Κάρτερ, ο Τζόνι Κας είχε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες: ήταν ο άντρας που εκείνη αποκαλούσε Τζον και το alter ego του που ονόμαζε Κας. Ο Κας ήταν ο άγριος, πεισματάρης, εγωπαθής άντρας που παρασύρθηκε στη σκοτεινή πλευρά της ζωής, ενώ ο Τζόνι ήταν ο ειλικρινής, ευαίσθητος άνθρωπος που έψαχνε βαθιά μέσα του.
  • Σημαντική βοήθεια στη μουσική επένδυση της ταινίας παρείχε ο μουσικός παραγωγός και στιχουργός Τι-Μπόουν Μπερνέτ, που είχε συνεργαστεί και στα σάουντρακ των ταινιών Επιστροφή στο Cold Mountain και Ω Αδελφέ, Που Είσαι;. Ο Μπερνέτ συνεργάστηκε με τον Φίνιξ σε 25 τραγούδια του Τζόνι Κας.
  • Η μουσικός της ροκ και κάντρι, Σέλμπι Λιν, κάνει με αυτή την ταινία το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, υποδυόμενη την πολυαγαπημένη μητέρα του Κας. Έχει γράψει μάλιστα το τραγούδι Johnny Met June τη μέρα του θανάτου του Κας, το οποίο υπάρχει στο τελευταίο της άλμπουμ, Suit Yourself.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. stopklatka.pl/film/spacer-po-linie. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.