Σαρωτής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
[[Κατηγορία:Υλικό υπολογιστών]]
[[Κατηγορία:Υλικό υπολογιστών]]


[[en:scanner]]
[[da:Skanner]]
[[de:Scanner]]
[[en:Scanner]]
[[fr:Scanner]]
[[ko:스캐너]]
[[it:Scanner]]
[[nl:Scanner]]
[[pl:Skaner (ujednoznacznienie)]]
[[sv:Scanner]]

Έκδοση από την 00:46, 12 Νοεμβρίου 2010

USB σαρωτής χαμηλού προφίλ, τεχνολογίας LED.

Ο σαρωτής (αγγλ. scanner) είναι μια συσκευή εισόδου η οποία εισάγει την απαραίτητη οπτική πληροφορία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε πρόκειται για εικόνα οπότε και αποθηκεύεται σε μορφή εικόνας είτε κάνει και οπτική αναγνώριση των γραμμάτων ή αριθμών μιας τυπωμένης σελίδας, οπότε η πληροφορία αποθηκεύεται σε αρχείο κειμένου, ή στο κατάλληλο πεδίο οθόνης εισαγωγής προγράμματος, αντί να πληκτρολογηθεί από τον χρήστη.

Υπάρχουν δύο είδη σαρωτών:

  • Ο σαρωτής εγγράφων που χρησιμοποιείται για σάρωση εγγράφων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα (bar code) που σαρώνει και αποκωδικοποιεί γραμμικούς κώδικες οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε συσκευασίες αντικειμένων (προϊόντων, φακέλων, δεμάτων κλπ).
    • 2.1 Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα μπορεί να είναι χειρός, συνδεόμενος με καλώδιο με τον υπολογιστή ο οποίος δέχεται τα δεδομένα (ενσύρματος), ή να λειτουργεί (και) με ασύρματο τρόπο (ενημερώνοντας τον υπολογιστή είτε με την τοποθέτησή του σε ειδική βάση, ή μέσω ασύρματης επικοινωνίας). Έτσι έχουμε τον ενσύρματο σαρωτή πληκτρολογίου με πολύ χαμηλό κόστος και απλό τρόπο συνεργασίας με το πρόγραμμα του υπολογιστή, ή να έχουμε έξυπνο σαρωτή με μνήμη και πρόγραμμα διαφύλαξης και επεξεργασίας της πληροφορίας που συγκεντρώνει, με δυνατότητα να αποστέλλει την πληροφορία με το σύστημα GPRS, με κόστος μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερο.
    • 2.2 Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα μπορεί επίσης να είναι τοποθετημένος σε εξοπλισμό αυτόματης μετακίνησης αντικειμένων (κυλιόμενες ταινίες αυτόματης διαλογής, ταμεία καταστημάτων, ταινιοζυγούς κλπ), με πλείστες εφαρμογές από τις εταιρείες αποθήκευσης, διακίνησης και διανομής (Εταιρείες Logistics).

Πρότυπο:Επιστήμη υπολογιστών-επέκταση