Μεσσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
{{Link FA|pt}}
{{Link FA|pt}}



[[af:Messias]]
[[ar:الماشيح]]
[[ar:الماشيح]]
[[arc:ܡܫܝܚܐ]]
[[arc:ܡܫܝܚܐ]]
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
[[ca:Messies]]
[[ca:Messies]]
[[cs:Mesiáš]]
[[cs:Mesiáš]]
[
[[da:Messias]]
[[de:Messias]]
[[en:Messiah]]
[[en:Messiah]]
[[eo:Mesio]]
[[eo:Mesio]]
[[es:Mesías]]
[[es:Mesías]]
[[fa:مسیح]]
[[fa:مسیح]]
[[fi:Messias]]
[[fr:Messie]]
[[fr:Messie]]
[[he:משיח (דתות)]]
[[he:משיח (דתות)]]

Έκδοση από την 15:28, 31 Οκτωβρίου 2010

Ο όρος μεσσίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του εβραϊκού όρου μασιάχ (מָשִׁיחַ‎), που σημαίνει «χρισμένος», ενώ η πάγια ελληνική απόδοση του όρου είναι χριστός. Αρχικά σήμαινε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο χριόταν με λάδι κατά την ανάληψη ενός αξιώματος μεταξύ των αρχαίων Ισραηλιτών. Η χριστήρια διαδικασία αφορούσε τον Αρχιερέα, τον Βασιλιά και, μεταγενέστερα, τους προφήτες.

Στη σύγχρονη εποχή ο όρος Μεσσίας μπορεί να περιγράφει:

  1. Σύμφωνα με τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών (Παλαιά Διαθήκη), τον αναμενόμενο βασιλιά από τη γραμμή του Δαβίδ ο οποίος θα κυβερνήσει όλη την ανθρωπότητα. Μέσα στα πλαίσια του Ιουδαϊσμού υπάρχουν ποικίλες ερμηνείες για την ταυτότητα και τον ρόλο του.
  2. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, τον Ιησού Χριστό ο οποίος αποτέλεσε την εκπλήρωση των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης ως ο Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού και Αρχιερέας μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού. Μεταξύ των Χριστιανών υπάρχουν ποικίλες αντιλήψεις ως προς τον τρόπο που ασκεί τη βασιλεία του επί της ανθρωπότητας. Το Ισλάμ, επίσης, αναφέρεται στη μελλοντική μεσσιανική δράση του Ιησού.
  3. Με γενικότερη έννοια, οποιοδήποτε πρόσωπο ισχύος το οποίος αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.

Βλέπε επίσης

Πρότυπο:Link FA [