Ιάβα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: hi:जावा (द्वीप)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: bjn:Pulaw Jawa
Γραμμή 62: Γραμμή 62:
[[be-x-old:Ява]]
[[be-x-old:Ява]]
[[bg:Ява]]
[[bg:Ява]]
[[bjn:Pulaw Jawa]]
[[bn:জাভা দ্বীপ]]
[[bn:জাভা দ্বীপ]]
[[br:Jawa]]
[[br:Jawa]]

Έκδοση από την 13:23, 23 Οκτωβρίου 2010

Ιάβα
Ινδονησιακή Γλώσσα: Jawa
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΝοτιοανατολική Ασία
Συντεταγμένες7°30′10″S 111°15′47″E / 7.5028°S 111.2631°E / -7.5028; 111.2631Συντεταγμένες: 7°30′10″S 111°15′47″E / 7.5028°S 111.2631°E / -7.5028; 111.2631
ΑρχιπέλαγοςΜεγάλες Σούνδες
Έκταση126.700 km²
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός124.000.000 (απογραφής 2005)
Πυκνότητα939 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιάβα αποτελεί μία νήσο της Ινδονησίας, και την τοποθεσία της πρωτεύουσάς της, της Τζακάρτας. Είναι το πολυπληθέστερο νησί και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Πρώην περιοχή ισχυρών Ινδουϊστικών βασιλείων και πυρήνας των αποικιακών Ανατολικών Ινδιών, η Ιάβα τώρα παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ινδονησίας.

Γεωγραφία

Το Όρος Σεμέρου και το Όρος Μπρόμο στην Ανατολική Ιάβα

Βόρεια της Ιάβας βρίσκεται το Βόρνεο, βορειοδυτικά η Σουμάτρα, ανατολικά το Μπαλί, βορειοανατολικά το Σουλαβέσι και η Νήσος των Χριστουγέννων στα νότια. Είναι το 13ο σε μέγεθος νησί του κόσμου.

Η Ιάβα έχει ηφαιστειογενή προέλευση και περιλαμβάνει περισσότερα από 38 βουνά κωνικής μορφής, που δηλώνει ότι έστω και μια φορά κάποτε ήταν ενεργά ηφαίστεια. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε Ηφαίστεια της Ιάβας.

Ο μεγαλύτερος ποταμός του νησιού είναι ο Μπεγκαγουάν Σολό, με μήκος 540 χλμ. Ο ποταμός Μπεγκαγουάν Σολό πηγάζει από το ηφαίστειο Ταουάου στην κεντρική Ιάβα, ρέει προς τα βόρεια και μετά ανατολικά μέχρι τις εκβολές του στη Θάλασσα της Ιάβας, κοντά στην πόλη Σουραμπάγια.

Διοίκηση

Κεντρική Τζακάρτα

Στην Ιάβα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αποτελούν επίσης η πόλη Γιοτζακάρτα, ένα τεράστιο μνημείο σε σχήμα πυραμίδας αφιερωμένο στο Βούδα, γνωστό και ως Μπορομπουντούρ και το Πραμπανάν , ο μεγαλύτερος ινδουϊστικός ναός στην Ιάβα.

Η Ιάβα είναι μακράν το δημοφιλέστερο νησί της Ινδονησίας, καθώς το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας διαμένει εκεί.[1]. Έχοντας έκταση 126,700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και 124 εκατομμύρια κατοίκους, με 939 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αν ήταν χώρα, θα ήταν η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο μετά το Μπαγκλαντές.

Από τη δεκαετία του 70', η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει αναπτύξει προγράμματα εσωτερικής μετανάστευσης, που στοχεύουν στην μετεγκατάσταση των κατοίκων της Ιάβας σε άλλα λιγότερο κατοικημένα νησιά της Ινδονησίας. Το πρόγραμμα αυτό είχε ποικίλα αποτελέσματα και πολλές φορές προκαλούνταν διαμάχες μεταξύ των ντόπιων και των νεοαφιχθέντων.

Το νησί διαιρείται σε 4 επαρχίες, μια ειδική επαρχία* (daerah istimewa), και ένα προάστιο της πρωτεύουσας** (daerah khusus ibukota):

Δημοκρατική περίοδος

Με την καθιέρωση της Τζακάρτα σαν πρωτεύουσα της Ινδονησίας και από τη στιγμή που η πλειονότητα των πολιτικών προσώπων της χώρας κατάγεται από την Ιάβα, το νησί κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Ενώ περιοχές στην επαρχία της Ιάβα είναι από τις φτωχότερες της χώρας, οι αστικές περιοχές του νησιού είναι από τις πλουσιότερες και πιο αστικοποιημένες της Ινδονησίας. Από την Ιάβα κατάγονταν και οι δυο πρόεδροι Σουκάρνο (1945-1965) και Σουχάρτο (1965-1998). Η πολιτική αυτή κυριαρχία έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια κάποιων κατοίκων από άλλα νησιά. Ο Ινδονησιανός συγγραφέας Πραμούντια Ανάντα Τουρ (Pramoedya Ananta Toer) κάποια στιγμή εισηγήθηκε τη μετακίνηση της Ινδονησιακής πρωτεύουσας εκτός του νησιού της Ιάβα, ώστε το Ινδονησιακό εθνικιστικό κίνημα να σταματήσει να έχει ως κέντρο του την Ιάβα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι