Ευρωπαϊκή σημαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: gv:Brattagh ny h-Oarpey
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
[[frp:Drapél eropèen]]
[[frp:Drapél eropèen]]
[[gl:Bandeira da Unión Europea]]
[[gl:Bandeira da Unión Europea]]
[[gv:Brattagh ny h-Oarpey]]
[[he:דגל האיחוד האירופי]]
[[he:דגל האיחוד האירופי]]
[[hr:Zastava Europske unije]]
[[hr:Zastava Europske unije]]

Έκδοση από την 12:51, 2 Οκτωβρίου 2010

H Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαία της Ευρώπης όπως αποκαλείται σήμερα από τους περισσότερους είναι μια μπλε σημαία επί της οποίας φέρονται δώδεκα χρυσοί αστέρες σε κυκλοτερή διάταξη. Καθιερώθηκε στις 21 Απριλίου 1986 από παλαιότερο σχέδιο που είχε αρχίσει ν΄ αναζητείται το 1950. Τελικά το σημερινό σχέδιο επιλέχθηκε από ένα σύνολο 150 περίπου υποβαλλομένων σχεδίων από τον τότε Γάλλο επιτετραμένο Λεβή.

Συμβολισμός

Έχει ανακοινωθεί στο τύπο ανεπίσημα ότι κάθε αστέρι συμβολίζει ένα κράτος-μέλος, ειδικά την εποχή που υιοθετήθηκε η σημαία, όπου τα μέλη της ΕΟΚ ήταν 12 και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα ως 12η χώρα ένταξης παρ' όλο που η Ελλάδα ήταν η 10η χώρα. Στη πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει αυτό.

Ο συμβολισμός των δώδεκα αστέρων βασίζεται στις λεγόμενες πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες των Χωρών της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα συμβολίζουν το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, τους 12 γιους του Ιακώβ, στη Παλαιά Διαθήκη, τους 12 Αποστόλους στη Καινή Διαθήκη και το φωτοστέφανο της Παναγίας όπως αποκαλύπτεται σε εδάφιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με συνέπεια ο αριθμός 12 να θεωρείται αριθμοσύμβολο της ενότητας και της τελειότητας.

Έτσι ο αριθμός των αστεριών της ευρωπαϊκής σημαίας παραμένει και θα παραμένει ο αυτός όσες χώρες και να προστεθούν στην ΕΕ.