Κάρολος Γ΄ της Πάρμας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: es:Carlos III de Parma
μ Ρομπότ: Προσθήκη: pt:Carlos III de Parma
Γραμμή 47: Γραμμή 47:
[[nl:Karel III van Parma]]
[[nl:Karel III van Parma]]
[[pl:Karol III Parmeński]]
[[pl:Karol III Parmeński]]
[[pt:Carlos III de Parma]]
[[ru:Карл III (герцог Пармский)]]
[[ru:Карл III (герцог Пармский)]]
[[sv:Karl III av Parma]]
[[sv:Karl III av Parma]]

Έκδοση από την 00:10, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Κάρολος Γ' της Πάρμας

Κάρολος Γ' (1823 - 1854) δούκας της Πάρμας (1849 - 1854). Μοναδικός γιος του Καρόλου Λουδοβίκου, πρίγκηπα της Λούκα και δούκα της Πάρμας, και της Μαρίας Θηρεσίας της Σαβοΐας. Το βαπτιστικό του ήταν Φερδινάνδος και ώς την άνοδο του στο θρόνο του δουκάτου αποκαλείτο Κάρολος Φερδινάνδος.

Τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του έζησε στην Γερμανία, όπου τέθηκε υπό την εκπαίδευση του Ούγγρου ιερέα Zsigmond Deáki. Έμαθε Ιταλική ιστορία από τον Λάζαρο Πάπι, διευθυντή της βιβλιοθήκης της πόλης Λούκα, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Στάλθηκε στο Τορίνο (1841) για στρατιωτική εκπαίδευση.

Τον Δεκέμβριο του 1847 πέθανε η αυτοκράτειρα Μαρία Λουίζα, οπότε και δικαιωματικά ο πατέρας του πήρε τον τίτλο του δούκα της Πάρμας. Αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά η επανάσταση ανάγκασε την οικογένεια των Βουρβόνων να εγκαταλείψει την πόλη. Ο Φερδινάνδος Κάρολος, αφού έμεινε αιχμάλωτος μερικούς μήνες σε Κρεμόνα και Μιλάνο, ελευθερώθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις της Αγγλικής κυβέρνησης.

Μετά από μια σύντομη παραμονή στην Μάλτα, ταξίδευσε σε Νάπολη και Κρεμόνα, όπου συνάντησε την σύζυγο του και έκαναν τον πρώτο τους γιο. Στην συνέχεια δραπέτευσε με την σύζυγο του σε Αγγλία και Σκωτία.

Τον Αύγουστο του 1848, ο Αυστριακός στρατός εισήλθε στην Νάπολη και την ανακατέλαβε, αλλά ο Φερδινάνδος Κάρολος με την οικογένεια του εξακολουθούσε να παραμένει στην Αγγλία, αφού στην περιοχή της Πάρμα διεξάγονταν μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αυστρίας και του Πεδεμοντίου.

Τον Μάρτιο του 1849, ο πατέρας του παραιτήθηκε υπέρ αυτού στον τίτλο του δούκα της Πάρμας, που πήρε τότε το όνομα Κάρολος Γ'. Εισήλθε στην Πάρμα αλλά ανέλαβε επίσημα την διοίκηση τον Αύγουστο.

Στις 26 Μαρτίου 1854, κάνοντας βόλτα στους δρόμους της Πάρμας, μαχαιρώθηκε από έναν μαινόμενο δραπέτη και πέθανε την επόμενη μέρα.

Κληρονόμοι

Τον Δεκέμβριο του 1845, ο Φερδινάνδος Κάρολος παντρεύτηκε την Λουίζα Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας (1819-1864), κόρη του Καρόλου Φερδινάνδου, δούκα του Μπερί, στην Αυστρία. Παιδιά τους ήταν :

  • Μαργαρίτα (1847 - 1893) παντρεύτηκε τον Κάρλος δούκα της Μαδρίτης, διεκδικητή των Καρλιστών του Ισπανικού θρόνου.
  • Ροβέρτος Α' της Πάρμας
  • Αλίκη (1849 - 1935)
  • Ερρίκος, δούκας του Μπάρντι (1851 - 1905)

Πηγές

  • Αγγλική Wikipedia
  • Cecchini, Bianca Maria. La danza delle ombre: Carlo III di Borbone Parma, un regicidio nell'Italia del Risorgimento. Lucca: Istituto storico lucchese, 2001.
  • Franzè, Giuseppe. L'ultimo duca di Parma: potere, amministrazione e società dell'Ottocento. Modena: Artioli, 1984.
  • Myers, Jesse. Baron Ward and the Dukes of Parma. London: Longmans, Green, 1938.
  • Nettement, Alfred François. Madame la duchesse de Parme. Paris: J. Lecoffre, 1864.