Μονή Κύκκου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Η '''Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου''' ή αλλιώς '''Ιερά Μονή Κύκκου''' ή ακόμα και '''Κύκκος''', είναι ...
 
English page
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
[[Κατηγορία:Μονές της Κύπρου|Κύκκος]]
[[Κατηγορία:Μονές της Κύπρου|Κύκκος]]
[[Κατηγορία:Εκκλησία της Κύπρου]]
[[Κατηγορία:Εκκλησία της Κύπρου]]

[[en:Kykkos Monastery]]

Έκδοση από την 00:01, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου ή αλλιώς Ιερά Μονή Κύκκου ή ακόμα και Κύκκος, είναι μια ανδρώα Μονή που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Ηγούμενός της είναι ο Μητροπολίτης Κύκκου. Στην Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου.

Γενικά

H Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου, βρίσκεται στο δυτικό μέρος της οροσειράς του Τροόδους κοντά στο Θρονί της Παναγιάς. Ονομάζεται βασιλική γιατί κτίσθηκε με βασιλική βοήθεια, και σταυροπηγιακή, γιατί κατέστη εκκλησιαστικά αυτοδιοίκητη, πράγμα το όποιο συμβολίζεται με την τοποθέτηση σταυρού στα θεμέλια της. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Σήμερα

Σήμερα η αδελφότητα έχει σημαντικό αριθμό μοναχών με ηγούμενο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο. Είναι επίσης και η έδρα της Επισκοπής Κύκκου.

Σύνδεσμοι