Αίθρα (μυθολογία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: pl:Ajtra (córka Pitteusa)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: eo:Etro
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
[[de:Aithra]]
[[de:Aithra]]
[[en:Aethra (Greek mythology)]]
[[en:Aethra (Greek mythology)]]
[[eo:Etro]]
[[es:Etra]]
[[es:Etra]]
[[fi:Aithra]]
[[fi:Aithra]]

Έκδοση από την 17:05, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δημοφών (;) ελευθερώνει την γιαγιά του Αίθρα. Εσωτερικό αττικού κύλικα, 470-460 π.Χ.

Κόρη του Βασιλέως της Τροιζήνας Πιτθέα, σύζυγος του Βασιλέως της Αθήνας Αιγέα και μητέρα του Θησέα.

Η Αίθρα όταν σε νεαρή ακόμη ηλικία πλάγιασε μετά από σχέδιο του πατέρα της με το μεθυσμένο Αιγέα είδε στο όνειρό της τη Θεά Αθηνά που τη συμβούλευσε να προσφέρει σπονδές στο τάφο του Σφαίρου (ηνίοχου του Πέλοπα) στην έναντι της Τροιζήνας νησίδα Σφαιρία. Όταν όμως έφθασε εκεί κατά τον θρύλο την άρπαξε ο Ποσειδώνας. Εκ του μύθου αυτού αποδόθηκε η θεϊκή καταγωγή του Θησέα, αλλά και η Αίθρα έκτισε στη νησίδα αυτή ναό προς τιμή της θεάς Αθηνάς της «Απατουρίας» σε ανάμνηση της απάτης, καθιστώντας τη νήσο ιερή και δημιουργώντας νόμο (έθιμο) οι παρθένες να αφιερώνουν εκεί τη ζώνη τους πριν παντρευτούν.

Ο πατέρας της Πιτθέας την είχε υποσχεθεί στον Βελλερεφόντη, αλλά αυτός διώχθηκε πριν την νυμφευθεί και αργότερα ο Πιτθέας την πρόσφερε στον Βασιλέα της Αθήνας Αιγέα.

Αργότερα, όταν οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης πήγαν στην Αθήνα προκειμένου να ελευθερώσουν την αδελφή τους Ελένη που είχε αρπάξει από τον Θεσσαλό ήρωα Πειρίθοο (πριν γίνει σύζυγος του Μενέλαου) ο Θησέας, απήγαγαν την Αίθρα στη Λακεδαίμονα. Όταν δε ο Πάρις απήγαγε την Ελένη στη Τροία πήρε μαζί του και την Αίθρα, την οποία φαίνεται ότι απελευθέρωσε ο εγγονός της Ακάμας (γιος του Θησέα) σε μεγάλη όμως ηλικία.