Βιότοπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Επαναφορά
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Βιότοπος''' (''biotope'') γενικά ονομάζεται οποιαδήποτε περιοχή, κατά σύνολο ή μέρος αυτής, επί της οποίας όμως ο προσδιορισμός της καθορίζεται από τους επικρατέστερους οργανισμούς που ζουν σε αυτή. Ειδικότερα αν στη περιοχή αυτή περιλαμβάνεται υδάτινη επιφάνεια (π.χ. λίμνη, ποταμός, έλος κ.λπ.), τότε ονομάζεται ''υδροβιότοπος''. Για παράδειγμα βιότοπος είναι το [[έλος]] με τα ρείκια.
Διαφορετικοί [[πληθυσμοί|πληθυσμός]](π.χ κουνέλια, καρότα, άνθρωποι και αλεπούδες) συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν την περιοχή (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια, ανάγλυφο και γεωλογική σύσταση εδάφους) είναι ευνοϊκές για την επιβίωση αυτών την πληθυσμών. Η περιοχή αυτή ονομάζεται βιότοπος.


Ο όρος '''μικροβιότοπος''' (''microhabitat''), χαρακτηρίζει υποδιαίρεση ενός βιότοπου που παρουσιάζει ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ιδιότητες όπως [[μικροκλίμα]].
Βιότοπος μπορεί να είναι μία λίμνη (όπως η Κερκίνη), το δέλτα ενός ποταμού (όπως του Έβρου), ένα δάσος (όπως της Δαδιάς) κτλ.




{{Οικολογία-επέκταση}}
{{Βιολογία-επέκταση}}


[[Κατηγορία:Οικολογία]]
[[Κατηγορία:Οικολογία]]

Έκδοση από την 22:05, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Βιότοπος (biotope) γενικά ονομάζεται οποιαδήποτε περιοχή, κατά σύνολο ή μέρος αυτής, επί της οποίας όμως ο προσδιορισμός της καθορίζεται από τους επικρατέστερους οργανισμούς που ζουν σε αυτή. Ειδικότερα αν στη περιοχή αυτή περιλαμβάνεται υδάτινη επιφάνεια (π.χ. λίμνη, ποταμός, έλος κ.λπ.), τότε ονομάζεται υδροβιότοπος. Για παράδειγμα βιότοπος είναι το έλος με τα ρείκια.

Ο όρος μικροβιότοπος (microhabitat), χαρακτηρίζει υποδιαίρεση ενός βιότοπου που παρουσιάζει ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ιδιότητες όπως μικροκλίμα.