Ναυμαχία της Κνίδου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Nataly8 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Dimitristzonis (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
==Μετά τη ναυμαχία==
==Μετά τη ναυμαχία==


Μετά τη ναυμαχία της [[Κνίδος|Κνίδου]] η σπαρτιατική κυριαρχία στο Αιγαίο μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο κατέρρευσε. Η [[Αθήνα]] ξαναπήρε για λίγο τα ηνία της θαλασσοκρατόρεισας. Ο [[Κόνων]] ύστερα ξαναέφτιαξε τα [[Μακρά Τείχη]] που είχαν καταστραφεί κατά το τέλος του [[Πελοποννησιακός Πόλεμος|Πελοποννησιακού πολέμου]]. Το [[390 π.Χ.]] ακολούθησε η [[μάχη του Λεχαίου]] με τη μεγάλη νίκη των πελταστών του Ιφικράτη απέναντι στο στρατό της Σπάρτης. Το [[386 π.Χ.]] υπογράφτηκε η [[Ανταλκίδειος Ειρήνη]] που τερμάτιζε τον [[Κορινθιακός πόλεμος|Κορινθιακό πόλεμο]].
Μετά τη ναυμαχία της [[Κνίδος|Κνίδου]] η σπαρτιατική κυριαρχία στο Αιγαίο μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο κατέρρευσε. Η [[Αθήνα]] ξαναπήρε για λίγο τα ηνία της θαλασσοκρατόρεισας. Ο [[Κόνων]] ύστερα ξαναέφτιαξε τα [[Μακρά Τείχη]] που είχαν καταστραφεί κατά το τέλος του [[Πελοποννησιακός Πόλεμος|Πελοποννησιακού πολέμου]]. Το [[390 π.Χ.]] ακολούθησε η [[μάχη του Λεχαίου]] με τη μεγάλη νίκη των πελταστών του Ιφικράτη απέναντι στο στρατό της Σπάρτης. Το [[386 π.Χ.]] υπογράφτηκε η [[Ανταλκίδειος ειρήνη]] που τερμάτιζε τον [[Κορινθιακός πόλεμος|Κορινθιακό πόλεμο]].


==Σύνδεσμοι==
==Σύνδεσμοι==

Έκδοση από την 15:57, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ναυμαχία της Κνίδου
Κορινθιακός πόλεμος
Χρονολογία394 π.Χ.
ΤόποςΚνίδος
ΈκβασηΝίκη των Αθηναίων και των Περσών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
170 πλοία
85 πλοία
Απώλειες
Μικρές απώλειες
50 πλοία

Η ναυμαχία της Κνίδου πραγματοποιήθηκε το 394 π.Χ. στα ανοιχτά της Κνίδου, μιας Δωρικής πόλης της Μικράς Ασίας, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους συμμάχους τους Πέρσες εναντίον των Σπαρτιατών και βρισκόταν στα πλαίσια του Κορινθιακού πολέμου.

Προοίμιο

Μετά τη μάχη τόυ ποταμού Νεμέα και τη νίκη των Σπαρτιατών ο Αγησίλαος επέστρεφε στην Ελλάδα από το κάλεσμα της Σπάρτης για να αντιμετωπίσει των αντιλακωνικό συνασπισμό. Ο σπαρτιατικός στόλος με αρχηγό τον Πείσανδρο, που τον είχε τοποθετήσει ο Αγησίλαος στη θέση του ναυάρχου, κατευθυνόταν στην Κνίδο. Ο αθηναϊκός στόλος είχε αρχηγό τον Κόνων, αλλά είχε και την υποστήριξη του περσικού στόλου υπό το σατράπη Φαρνάβαζο. Μάλιστα και ο Ευαγόρας Α΄ συνείσφερε τριήρεις στους Αθηναίους για τη ναυμαχία.

Η ναυμαχία

Ο Πείσανδρος διέθετε 85 τριήρεις από παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας και από τα νησιά τυ Αιγαίου. Ο Κόνων και ο Φαρνάβαζος διέθεταν περίπου 170 τριήρεις οι περισσότερες από τις οποίες ήταν φοινικικές και κυπριακές. Οι δύο στόλοι συναντήθηκαν στην Κνίδο, μια πόλη της Ιωνίας. Ο Κόνων παρατάχτηκε μπροστά και ο Φαρνάβαζος από πίσω του. Παρά την αριθμητική τους υπερόχη ο Πείσανδρος επιτέθηκε επιτυχώς. Όμως η αριστερή πτέρυγα των Σπαρτιατών έπεσε όταν επιτέθηκε όλος ο περσικός στόλος. Ο Πείσανδρος πολεμώντας γενναία πέθανε πάνω στο πλοίο του και οι συμμάχοι του κατέρρευσαν. Ο σπαρτιατικός στόλος έχασε 50 πλοία, ενώ ο αθηναϊκός με τον περσικό στόλο είχαν μικρές απώλειες. Η νίκη των Αθηναίων και των Περσών ήταν συντριπτική.

Μετά τη ναυμαχία

Μετά τη ναυμαχία της Κνίδου η σπαρτιατική κυριαρχία στο Αιγαίο μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο κατέρρευσε. Η Αθήνα ξαναπήρε για λίγο τα ηνία της θαλασσοκρατόρεισας. Ο Κόνων ύστερα ξαναέφτιαξε τα Μακρά Τείχη που είχαν καταστραφεί κατά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Το 390 π.Χ. ακολούθησε η μάχη του Λεχαίου με τη μεγάλη νίκη των πελταστών του Ιφικράτη απέναντι στο στρατό της Σπάρτης. Το 386 π.Χ. υπογράφτηκε η Ανταλκίδειος ειρήνη που τερμάτιζε τον Κορινθιακό πόλεμο.

Σύνδεσμοι

Ναυμαχία της Κνίδου