Μπιζέρτα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sr:Бизерт
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: sr:Бизерта
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
[[ru:Бизерта]]
[[ru:Бизерта]]
[[sl:Bizerte]]
[[sl:Bizerte]]
[[sr:Бизерт]]
[[sr:Бизерта]]
[[sv:Bizerte]]
[[sv:Bizerte]]
[[tr:Bizerte]]
[[tr:Bizerte]]

Έκδοση από την 20:20, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Συντεταγμένες: 37°16′26″N 9°52′03″E / 37.27389°N 9.86750°E / 37.27389; 9.86750

Δορυφορική άποψη της Μπιζέρτα, στο κέντρο το δυτικό τμήμα, η διώρυγα και αριστερά η παλαιά πόλη (ανατολική), κάτω το δίδυμο ακρωτήριο Μπλανκ, το βορειότερο της Αφρικής

Η Μπιζέρτα, ή Μπιζέρτε, είναι παραθαλάσσια πόλη, λιμένας και σπουδαία ναυτική και αεροπορική βάση της Τυνησίας. Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της χώρας, εντός του ομώνυμου κόλπου και αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου Κυβερνείου Μπιζέρτα. Από την Τύνιδα απέχει περίπου 60 μίλια βορειοδυτκά. Κατά τη απογραφή του 2004 ο πληθυσμός της αριθμούσε 114.371 κατοίκους, καλούμενοι Μπιζερτίνοι ή Μπιζερτινοί.

Η Μπιζέρτα φέρεται να δημιουργήθηκε περί το 1100 π.Χ. από τους πρώτους κατοίκους της Καρχηδόνας. Στη συνέχεια η ιστορία της πόλης είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Τυνησίας ίσως σε μεγαλύτερη ένταση λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Μετά την κατάληψή της από τους Γάλλους το 1881 η Μπιζέρτα άρχισε να εξελίσσεται από αλιευτικό ψαροχώρι σε σπουδαίο κέντρο εμπορίας κοραλλιών που αλιεύονταν στο κόλπο της Μπιζέρτας που την εποχή εκείνη έγινε περιώνυμος. Την ϊδια εποχή άρχισε να εξελίσσεται και ο λιμένας της μετά τη διάνοιξη διώρυγας που συνέδεσε την εσωτερική παραθαλάσσια λίμνη της Μπιζέρτας με την θάλασσα . Από την διώρυγα εκείνη ονομάστηκε "Βενετία της Αφρικής", ειδικότερα το παλαιό τμήμα της πόλης (σήμερα ανατολικό).

Δείτε επίσης

Εξωτερικές συνδέσεις