Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια 1967: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ διορθ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στις [[21 Απριλίου]] [[1967]] και ενώ είχαν προκυρηχθεί εκλογές για την [[28 Μαίου|28η Μαίου]] 1967, ομάδα 29 αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη [[Γεώργιος Παπαδόπουλος|Γεωργίου Παπαδοπούλου]] κατέλαβαν την εξουσία με [[πραξικοπηματικό κίνημα]]. Τανκς αναπτύχθηκαν το βράδυ της [[20 Απριλίου|20ης Απριλίου]] προς την 21η. Η πρώτη ειδοποίηση που πήρε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος για όσα συνέβαιναν ήταν από τον υπασπιστή του. Παρά την προτροπή του [[Παναγιώτης Κανελλόπουλος|Παναγιώτη Κανελλόπουλου]] να μην τους ορκίσει ο Βασιλιάς συμβιβάστηκε χωρίς να το θέλει βεβαίως. Αργά το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει Πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε τον [[Κωνσταντίνος Κόλλιας|Κωνσταντίνο Κόλλια]], εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στις [[21 Απριλίου]] [[1967]] και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την [[28 Μαΐου|28η Μαΐου]] 1967, ομάδα 29 αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη [[Γεώργιος Παπαδόπουλος|Γεωργίου Παπαδόπουλου]] κατέλαβαν την εξουσία με [[πραξικοπηματικό κίνημα]]. Τανκς αναπτύχθηκαν το βράδυ της [[20 Απριλίου|20ης Απριλίου]] προς την 21η. Η πρώτη ειδοποίηση που πήρε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος για όσα συνέβαιναν ήταν από τον υπασπιστή του. Παρά την προτροπή του [[Παναγιώτης Κανελλόπουλος|Παναγιώτη Κανελλόπουλου]] να μην τους ορκίσει ο Βασιλιάς συμβιβάστηκε χωρίς να το θέλει βεβαίως. Αργά το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει Πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε τον [[Κωνσταντίνος Κόλλιας|Κωνσταντίνο Κόλλια]], εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


== Η σύνθεση της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως ==
== Η σύνθεση της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως ==
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
* [[Στυλιανός Παττακός]] Υπουργός Εσωτερικών
* [[Στυλιανός Παττακός]] Υπουργός Εσωτερικών


Στις [[22 Απριλίου]] 1967 διορίστηκαν υπουργοί και υφυπουργοί για την συμπλήρωση κενών θέσεων
Στις [[22 Απριλίου]] 1967 διορίστηκαν υπουργοί και υφυπουργοί για την συμπλήρωση κενών θέσεων οι εξής:


* [[Παύλος Οικονόμου - Γκούρας]] Υπουργός Εξωτερικών
* [[Παύλος Οικονόμου - Γκούρας]] Υπουργός Εξωτερικών
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
* [[Αθανάσιος Αθανασίου]] Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας
* [[Αθανάσιος Αθανασίου]] Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας
* [[Δημήτριος Οικονομόπουλος]] Υπουργός Συγκοινωνιών
* [[Δημήτριος Οικονομόπουλος]] Υπουργός Συγκοινωνιών
* [[Ιωάννης Ροδινός - Ορλανδός]] Υφυπουργός Συντονισμού
* [[Ιωάννης Ροδινός - Ορλάνδος]] Υφυπουργός Συντονισμού
* [[Γεώργιος Ζωιτάκης]] Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης
* [[Γεώργιος Ζωιτάκης]] Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης


Μετά το [[Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου]] ο Κόλλιας παραιτήθηκε και διορίστηκε από τον Αντιβασιλέα Ζωιτάκη ο Παπαδόπουλος πρωθυπουργός.
Μετά το [[Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου]] ο Κόλλιας παραιτήθηκε και διορίστηκε από τον Αντιβασιλέα Ζωιτάκη πρωθυπουργός ο Παπαδόπουλος.


[[Κατηγορία:Χούντα των Συνταγματαρχών]]
[[Κατηγορία:Χούντα των Συνταγματαρχών]]

Έκδοση από την 10:30, 29 Αυγούστου 2010

Στις 21 Απριλίου 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 28η Μαΐου 1967, ομάδα 29 αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπηματικό κίνημα. Τανκς αναπτύχθηκαν το βράδυ της 20ης Απριλίου προς την 21η. Η πρώτη ειδοποίηση που πήρε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος για όσα συνέβαιναν ήταν από τον υπασπιστή του. Παρά την προτροπή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου να μην τους ορκίσει ο Βασιλιάς συμβιβάστηκε χωρίς να το θέλει βεβαίως. Αργά το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει Πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε τον Κωνσταντίνο Κόλλια, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η σύνθεση της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως

Η πρώτη πραξικοπηματική κυβέρνηση Κόλλια (21 Απριλίου 1967 - 13 Δεκεμβρίου 1967) ορκίστηκε στις 6 μ.μ. στις 21 Απριλίου 1967 και είχε την εξής σύνθεση:

Στις 22 Απριλίου 1967 διορίστηκαν υπουργοί και υφυπουργοί για την συμπλήρωση κενών θέσεων οι εξής:

Μετά το Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου ο Κόλλιας παραιτήθηκε και διορίστηκε από τον Αντιβασιλέα Ζωιτάκη πρωθυπουργός ο Παπαδόπουλος.

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι