Πραγματικότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Ορισμός: Τροποποιησα τον ορισμο" πραγματικοτητα ειναι ολα τα φαινομενα οπως αυτα συμβαινουν" ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ειναι αυτα που φαινονται-φα
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ur:حقیقت
Γραμμή 87: Γραμμή 87:
[[tr:Gerçeklik]]
[[tr:Gerçeklik]]
[[uk:Реальність]]
[[uk:Реальність]]
[[ur:حقیقت]]
[[vi:Thực tế]]
[[vi:Thực tế]]
[[vo:Lejenöf]]
[[vo:Lejenöf]]

Έκδοση από την 00:23, 29 Αυγούστου 2010

Ορισμός

Πραγματικότητα είναι η κατάσταση των πράγματων, όπως αυτά συμβαίνουν και οχι οπως θα μπορουσαν να συμβαινουν(δυνατότητα).Στην πιο διευρημένη του έννοια ο όρος πραγματικότητα περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν είτε αυτα είναι παρατηρήσημα είτε οχι.

Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία χρησιμοποιεί 4 έννοιες ώστε να ξεχωρίζει τι αποτελεί μέρος της πραγματικότητας, δηλαδή τι αποτελεί πραγματικό φαινόμενο.

  1. Φαινομενολογική πραγματικότητα
  2. Αλήθεια
  3. Γεγονός
  4. Αξίωμα

Φαινομενολογική πραγματικότητα

Αναφέρεται στην αντίληψη του κόσμου από ένα και μόνο άτομο. Η φόρμα αυτή της πραγματικότητα βασίζεται καθαρά στην προσωπική αντίληψη του ατόμου από πολύ απλά πράγματα, όπως σχήματα, χρώματα κτλ. μέχρι σύνθετες έννοιες. Οι φαινομενολογικές πραγματικότητες πολλών ανθρώπων μπορούν να μοιάζουν ή να συμπίπτουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Παράδειγμα: Η εντύπωση ότι η Γη είναι επίπεδη.

Αλήθεια

Κύριο λήμμα: Αλήθεια

Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου τότε δημιουργείται μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την αίσθηση που δημιουργεί. Όταν αυτό συμβαίνει για ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων τότε αναπτύσσεται η έννοια της αλήθειας, δηλαδή η κοινή σύμβαση ότι ένα φαινόμενο το αντιλαμβάνονται όλοι όμοια. Παράδειγμα: 2 διαφορετικά σύνολα μπορούν να έχουν διαφορετικές κοινές αλήθειες. Οι μεν να λένε ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι ο ουρανός είναι μπλε.

Γεγονός

Κύριο λήμμα: Γεγονός

Γεγονός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να κριθεί υποκειμενικά και έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Παράδειγμα: Ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος.

Αξίωμα

Κύριο λήμμα: Αξίωμα

Αξίωμα είναι μια αυτο-αποδεικνυούμενη πραγματικότητα. Αποτελεί την βάση πάνω στην οποία περαιτέρω υποθέσεις γίνονται. Παράδειγμα: 1 + 1 = 2. Αφού 1 + 1 = 2 τότε 1 + 1 + 1 = 2 + 1.