Μηδία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Κάτοικοί της ήταν οι [[Μήδοι]], λαός ισχυρός και φιλοπόλεμος.
Κάτοικοί της ήταν οι [[Μήδοι]], λαός ισχυρός και φιλοπόλεμος.


Όταν το Περσικό κράτος καταλήθηκε από τον [[Μέγας Αλέξανδρος|Μέγα Αλέξανδρο]] η Μηδία διαιρέθηκε σε δύο τμήματα: το βόρειο τμήμα, που αποτέλεσε την '''Ατροπατηνή Μηδία''' με πρωτεύουσα τα [[Γάζακα]] και το νότιο τμήμα, την Μεγάλη Μηδία με πρωτεύουσα τα [[Εκβάτανα]].
Όταν το Περσικό κράτος καταλήθηκε από τον [[Μέγας Αλέξανδρος|Μέγα Αλέξανδρο]] η Μηδία διαιρέθηκε σε δύο τμήματα: το βόρειο τμήμα, που αποτέλεσε την '''Ατροπατηνή Μηδία''' με πρωτεύουσα τα [[Γάζακα]] και το νότιο τμήμα, την '''Μεγάλη Μηδία''' με πρωτεύουσα τα [[Εκβάτανα]].


{{ιστορία-επέκταση}}
{{ιστορία-επέκταση}}

Έκδοση από την 11:24, 26 Αυγούστου 2010

Η Μηδία ήταν αρχαία χώρα της Ασίας που βρισκόταν μεταξύ της Αρμενίας, της Ασσυρίας, της Περσίας, της Παρθίας και της Υρκανίας. Βρισκόταν στη σημερινή βόρεια Περσία και Ιράκ.

Ήταν κυρίως ορεινή χώρα που διασχίζονταν από οροσειρές του Ταύρου. Παρά ταύτα τρεις σπουδαίοι ποταμοί, ο Καμβύσης, ο Κύρος και ο Αμάρδος καθιστούσαν τη χώρα εύφορη. Παρήγαγε μέλι, κρασί, εσπεριδοειδή, ιδίως κίτρα, τα λεγόμενα "μηδικά μήλα".
Κάτοικοί της ήταν οι Μήδοι, λαός ισχυρός και φιλοπόλεμος.

Όταν το Περσικό κράτος καταλήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο η Μηδία διαιρέθηκε σε δύο τμήματα: το βόρειο τμήμα, που αποτέλεσε την Ατροπατηνή Μηδία με πρωτεύουσα τα Γάζακα και το νότιο τμήμα, την Μεγάλη Μηδία με πρωτεύουσα τα Εκβάτανα.