Βόρεια Βραβάντη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: an:Brabant Septentrional
μ Ρομπότ: Προσθήκη: jv:Brabant Lor
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
[[it:Brabante Settentrionale]]
[[it:Brabante Settentrionale]]
[[ja:北ブラバント州]]
[[ja:北ブラバント州]]
[[jv:Brabant Lor]]
[[ko:노르트브라반트 주]]
[[ko:노르트브라반트 주]]
[[lb:Provënz Nordbrabant]]
[[lb:Provënz Nordbrabant]]

Έκδοση από την 00:23, 18 Αυγούστου 2010

Η θέση της Βόρειας Βραβάντης στον Ολλανδικό χάρτη
Ο θυρεός της Επαρχίας

H Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδικά: Noord-Brabant ) είναι μια από τις επαρχίες της Ολλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας. Συνορεύει στα νότια με το Βέλγιο, τον ποταμό Μεύση στα βόρεια, τη Λιμβουργία στα ανατολικά και τη Ζηλανδία στα δυτικά. Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η πόλη Ντεν Μπος.

Καλύπτει έκταση 4.919 km² από τα οποία, 162 km² είναι επιφάνειες νερού. Έχει συνολικό πληθυσμό 2.415.946 κατοίκων (2006) με πληθυσμιακή πυκνότητα 491 κατοίκων ανα km².

Η σημαία της Βόρειας Βραβάντης

Ιστορία

H σημερινή επαρχία ήταν παλαιότερα το βόρειο τμήμα του "Δουκάτου της Βραβάντης", του οποίου το νότιο τμήμα βρίσκεται σήμερα στο Βέλγιο. Μετά την Ένωση της Ουτρέχτης η περιοχή διεκδικήθηκε από τις Ηνωμένες Ολλανδικές Επαρχίες, και την Ισπανία που κατείχε τότε το Νότιο τμήμα της Ολλανδίας. Στη συνέχεια, η επαρχία εντάχθηκε στη Μπαταβική Δημοκρατία, μετά τη Μπαταβική Επανάσταση, με το όνομα Bataafs Brabant. Τέλος, το 1815, με την ένωση Βελγίου-Ολλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, η Βόρεια Βραβάντη καθιερώθηκε ως επαρχία, για να ξεχωρίζει από τη Νότια Βραβάντη του σημερινού Βελγίου.

Έως σήμερα η Βόρεια Βραβάντη διατηρεί ισχυρή Ρωμαιοκαθολική παράδοση. Έτσι, το 57% των κατοίκων είναι Καθολικοί και 6% Προτεστάντες.

Εξωτερικές συνδέσεις

Συντεταγμένες: 51°40′N 5°00′E / 51.667°N 5.000°E / 51.667; 5.000

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα North Brabant της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).