Τυρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Thijs!bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ robot Modifying: nl:Týr
Thijs!bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ robot Adding: et:Tyr
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
[[en:Tyr]]
[[en:Tyr]]
[[es:Tyr]]
[[es:Tyr]]
[[et:Tyr]]
[[fi:Tyr]]
[[fi:Tyr]]
[[fr:Týr]]
[[fr:Týr]]

Έκδοση από την 20:30, 31 Αυγούστου 2006

Αρχείο:Tyr and Fenrir.jpg
Ο Τυρ θυσιάζει το χέρι του

Ο Τυρ (Týr) είναι ο θεός του πολέμου και της μάχης στη Σκανδιναβική μυθολογία, ο οποίος απεικονίζεται ως μονόχειρας. Ήταν γιός του Οντίν ή του Χύμιρ. Σε άλλες γερμανικές γλώσσες είναι επίσης γνωστός ως Tyz, Ty, Ti, Tiw, Tiu, Tew και Ziu.

Προέλευση του ονόματος

Το όνομα Tyr σήμαινε θεός και προέρχεται από το Πρωτο-Γερμανικό Tiwaz, το οποίο συνεχίζει το Πρωτο-Ινδο-Ευρωπαϊκό Dyeus, τον αρχικά κύριο θεό, από την οποία προέρχεται και ο Ζευς της Ελληνικής μυθολογίας και ο Dyaus Pitar της Βεδικής θρησκείας.

Ο Τυρ στις Έντα

Σύμφωνα με τις Έντα, κάποια στιγμή οι θεοί αποφάσισαν να αλυσοδέσουν τον λύκο Φένρισουλφρ (Fenrisulfr ή Fenris), αλλά το κτήνος έσπαγε όποια αλυσίδα του έβαζαν. Τελικά οι νάνοι έφτιαξαν μια μαγική λουρίδα, την Γκλέιπνιρ, από υλικά όπως γένια γυναίκας και ρίζες βουνού. Ωστόσο ο Φένριρ υποψιάστηκε την εξαπάτηση των θεών και αρνήθηκε να δεθεί εκτός αν κάποιος εξ αυτών τοποθετούσε το δεξί του χέρι στο στόμα του. Ο Τυρ, γνωστός για το μεγάλο κουράγιο του, συμφώνησε και οι υπόλοιποι θεοί έδεσαν τον λύκο. Ο Φένριρ κατάλαβε πως είχε εξαπατηθεί και έκοψε το χέρι του θεού. Ο Φένριρ θα μείνει δεμένος μέχρι τη μέρα του Ράγκναροκ.

Κατά τη διάρκεια του Ράγκναροκ ο Τυρ θα σκοτώσει και θα σκοτωθεί από το Γκαρμ, τον φύλακα σκύλο του Χελχέιμ.

Τυρ και η ημέρα Τρίτη

Τα ίχνη του θεού διατηρούνται στην ονομασία της Τρίτης (Tuesday = ημέρα του Tiw) στις Βόρειες και Δυτικές Γερμανικές γλώσσες. (Ανάλογη της Martis dies που είναι αφιερωμένη στον Ρωμαϊκό θεό Μαρς.)